Nova serija na RTS: Zaboravljeni umovi Srbije

Nova serija na RTS: Zaboravljeni umovi Srbije

Autor: | 15/10/2011

0

Posle velikog uspeha prvog ciklusa dokumentarno-igranog serijala "Zaboravljeni umovi Srbije", ove jeseni Radio-televizija Srbije završava snimanje drugog serijala koji će biti prikazan krajem godine. Idejni tvorac ovog projekta je Nikola Mirkov, scenario potpisuje Dragan Batančev, dok je režija poverena Petru Stanojloviću. U novim epizodama ekipa se bavila životom i sudbinom istoričara Dušana J. Popovića, sveštenika i profesora Radoslava Grujića i dekana Medicinskog fakulteta prof. dr Đorđa Jovanovića.
- Za mene je velika čast što učestvujem u ovom projektu, jer smo za prvi ciklus dobili Vukovu nagradu - počinje da priča mladi reditelj Petar Stanojlović.
- U seriji se ne bavimo umetnicima već naučnim radnicima koji su zadužili i našu i međunarodnu javnost, ali su zaboravljeni. Kod nas postoji trend da zaboravljamo čak i poznate naučnike, a o onima koji su manje poznati gotovo da ništa i ne znamo. Iako sebe smatram intelektualcem, za mnoge od ličnosti, koje su junaci ovog serijala, samo sam čuo, a o nekima sam znao vrlo malo tako da sam dosta naučio kroz rad. Za sada smo snimili tri nove epizode, a uskoro nastavljamo sa radom tako da očekujemo da prikazivanje novog ciklusa počne krajem godine - objašnjava Petar. Ovaj poznati umetnik tvrdi da su glumci koji su dobijali uloge u serijalu Zaboravljeni umovi Srbije veoma pažljivo birani.
- Trudili smo se da čitava ekipa koja radi ovaj dokumentarno-igrani serijal ima određeni umetnički integritet pa su na osnovu toga birani i glumci kojima su poveravane zahtevne uloge.
Među glumcima koji igraju noseće uloge u ovom serijalu je i Ivana Mihić, koja je sa zadovoljstvom prihvatila ovaj posao.
- Jako mi je drago što sam ponovo imala priliku da radim sa Petrom sa kojim sam već sarađivala na seriji Priđi bliže. U ovom serijalu tumačim lik Đurđe Vujić-Fotez, čijem je mužu pomogao prof. dr Đorđe Jovanović, jedan od osnivača i dugogodišnji dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji je pod čudnim okolnostima izvršio samoubistvo. Lik koji igram je izmišljen, ali simbolizuje sve ljude kojima je dr Jovanović pomogao. Iz zahvalnosti što je učinio veliko delo za njenog supruga Đurđa osniva humanitarni fond - nadahnuto priča Ivana.
Jednu od zapaženih uloga tumači i glumac Dejan Jelača, koji trenutno živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama.
- Radili smo studiozno i ceo plan snimanja serije je ispoštovan. Reč je o veoma profesionalnoj i uigranoj ekipi koja godinama sarađuje pošto se ovaj serijal snima već pet godina. Tačno se zna ko šta radi i onda sve izgleda lako. Uživao sam radeći na ovom projektu - objašnjava Dejan.
Osim Dejana Jelače i Ivane Mihić u Zaboravljenim umovima Srbije značajne uloge tumače i Nebojša Dugalić, Andrej Šepetkovski, Kristina Radenković, Srđan Ivanović i mnogi drugi. Publika prikazivanje ove serije može da očekuje krajem godine.

Piše: Ivana Nikolić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti