Pobedite krizu srednjih godina

Pobedite krizu srednjih godina

Autor: | 10/09/2011

0

Mnogo se govori o emotivno-psihološkim usponima i padovima i dramatičnim promenama raspoloženja, prouzrokovanim prolaskom godina, izmenama hormonskog statusa i životnih okolnosti. Nedvosmisleno se sve te priče o krizi srednjih godina odnose na žensku populaciju, mada se podjednako dešava i muškarcima, samo što se o tome malo ili nimalo ne govori.
Obično krizu srednjih godina počne da uočava partner onoga koga je zadesila kriza. Dešava se i muškarcima i ženama, ali se smatra da je kod muškaraca izraženija. Ukoliko kod partnera u drugoj polovini tridesetih primetite da je često nervozan bez razloga, da je loše volje ili govori da se oseća neuspešnim, to je možda početak krize srednjih godina. U tom periodu muškarci počnu ponovo da se bave nekim stvarima iz mladosti ili se posvete novim aktivnostima koje su popularne, kao što su fitnes, teretana, neki ekstremni sport, počnu da farbaju kosu ili vode računa o ishrani i konstatuju da imaju višak kilograma, a sve pod izgovorom da je to zbog zdravlja.
Nedavno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je kako kriza srednjih godina zahvata sve mlađu populaciju i počinje već oko trideset pete godine. Više od polovine učesnika jedne ankete izjavilo je da je kriza srednjih godina ''veoma realno, iscrpljujuće, bolno i depresivno iskustvo kroz koje svi prolazimo pre ili kasnije''.
Jedni smatraju da kriza srednjih godina počinje krajem tridesetih, a drugi krajem pedesetih. Sve zavisi od tempa i načina na koji se živi. Ono što je izvesno je da okidač za krizu može biti kada se muškarac oseti ''sateranim u ćošak'', bilo očekivanjima porodice, monotonijom na poslu ili samo posumnja u svoju muževnost i privlačnost. Može se desiti da, na različite načine, kroz krizu prolazi više puta tokom života: kada zaokruži bračnu zajednicu, kada se rode deca, kada deca počnu da odrastaju i da se osamostaljuju, kada počnu da odlaze od kuće, kada shvati da je na poslu zamenljiv, kada se približi penzija. Taman pomislite da ste se izborili sa krizom, a eto njega na pragu nove. I onda sve ispočetka.

GODINE PROLAZE, ALI TO NIJE KRAJ SVETA

Budući da se životno okruženje svakog pojedinca razlikuje, i razlozi za krizu srednjih godina su različiti. Pri kraju tridesetih svi muškarci počnu da se preispituju šta su postigli i jesu li mogli bolje i više. Spoznaja da vreme brzo prolazi i da godine neminovno i bespovratno odlaze svakog pojedinca na neki način deprimira. Žene se ranije suočavaju sa tom krizom, a najčešći razlog je prolaznost mladolikog izgleda i mladosti uopšte.
Važno je prepoznati rane znakove i pokazati partneru koliko vam znači, da vam je privlačan. Drugim rečima, da mu ponovo ulijete samopouzdanje da dobije osećaj vrednosti i važnosti.
Kriza srednjih godina uglavnom se javlja iz straha od starenja i osećaja da su se važne faze života završile. Takođe prisutno je preispitivanje postupaka i grešaka koje smo učinili. Treba shvatiti da se život nije završio s mladošću i da će biti još puno predivnih trenutaka i uspeha.

PREPOZNAVANJE PROBLEMA I SUOČAVANJE S NJIMA
Krizu možemo da prepoznamo u ponašanju, raspoloženju, oblačenju, odnosu prema poslu, prijateljima... Odjednom čovek s kojim smo godinama, možda decenijama, delile život i koga poznajemo do detalja postaje neko drugi. U nekim slučajevima podseća na onog momka s kojim smo se zabavljale pre dvadesetak godina, samo malo nabusitijeg i arogantnijeg , a, u najgorem slučaju, ima novu devojku koja, ovog puta, niste vi. Ili, pak, postaje ono što je sanjao da bude kao tinejdžer, a nije imao prilike, novca ili hrabrosti da to i proba.
U ekstremnim slučajevima neki muškarci odlučuju da počnu sve ispočetka, što isključuje sve iz sadašnjeg života. Ne može da objasni šta mu je, samo se oseća drugačije i potrebna mu je dramatična promena. Depresivan je i razdražljiv. Žali se, povlači u sebe, optužuje, zapodeva svađe.

PODRŠKA PARTNERU KOJI JE U KRIZI
* Kada se nađete na meti njegovog lošeg raspoloženja, recite sebi da niste vi krivac ili uzrok, da iz njega govori osećanje straha, nemoći ili ljutnje i da sve uvrede i teške reči, koliko god bile bolne, nisu potaknute vašom neadekvatnošću ili nesposobnošću.
* Imajte u vidu da su muškarci pomalo kao deca - dok besne i viču, gurajući vas što dalje od sebe, zapravo vape za razumevanjem i pažnjom. Pokušajte da mu stavite do znanja da, ako želi da razgovara o problemu koji ga zaista muči, može da računa na vas.
* Izbegavajte razgovore "oči u oči" jer dok je za žene to znak podrške i brige, za muškarce je noćna mora pošto se tada osećaju kao da ih isleđujete, postaju defanzivni i povlače se. Predložite mu razgovor uz šetnju ili dok obavljate neke zajedničke poslove.
* Direktno, ali smireno objasnite mu kako se vi osećate zbog njegovog ponašanja i da su vam potrebne sigurnost i ljubav koju vi prema njemu duboko osećate.
* Važno je da shvati da ste oboje na istoj strani i da je oboma potrebno da probudite uspavani osećaj zajedništva. Objasnite mu da želite da mu pomognete da ostvari svoje želje ili prevaziđe nove strahove i sumnje sa kojima se suočava.
* Jasno mu stavite do znanja da ga volite i brinete za njega, ali da to ne znači da ćete odustati od sopstvene sreće i osećanja smirenosti i ispunjenosti. Vodite računa o njemu, ali nikada ne zaboravite na sebe.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Slične Vesti