"Montevideo, Bog te video" srpski kandidat za Oskara

"Montevideo, Bog te video" srpski kandidat za Oskara

Autor: | 31/08/2011

0

Film "Montevideo, Bog te video" reditelja Dragana Bjelogrlića, srpski je kandidat za 84. nagradu Američke filmske akademije - Oskar, u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku u 2011. godini, saopšteno je u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.
U konkurenciji je bilo sedam filmova: "Beli lavovi" Lazara Ristovskog, "Beli, beli svet" Olega Novkovića, "Miris kiše na Balkanu" Ljubiše Samardžića, "Montevideo, Bog te video" Dragana Bjelogrlića, "Neprijatelj" Dejana Zečevića, "Tilva Roš" Nikole Ležaića i "Šišanje" Stevana Filipovića.
Kandidat je izabran tajnim glasanjem članova Stručnog odbora Akademija filmske umetnosti i nauke.
Predsednica Stručnog odbora, Radmila Živković, rekla je na konferenciji za novinare da je za "Montevideo" glasalo 12 od 15 članova Odbora, dva glasa je dobio "Miris kiše na Balkanu" Ljubiše Samardžića, a jedan glas film "Beli, beli svet" Olega Novkovića.
Predsednik Akademije filmske umetnosti Srbije (AFUS), reditelj Goran Paskaljević rekao je da je ove godine kandidat za Oskara proglašen mesec dana pre roka, kako bi producenti imali dovoljno vremena da se pripreme i nađu finansijsku pomoć za izradu kopije na engleskom jeziku i promociju filma u SAD.
Kopija filma "Montevideo, Bog te video" mora da bude dostavljena Američkoj akademiji za film do 1. oktobra.
Direktor projekta "Montevideo, Bog te video" Zvonimir Šimunec rekao je danas novinarima da ne očekuje da će država imati novca da pomogne promociju filma u SAD.
On je dodao da će se potruditi da film bude dostojno predstavljen, da ga pogleda što veći broj članova Američke filmske akademije.
- To je ozbiljna mašinerija, mi nemamo para za tako nešto, ali ćemo pokušati da stvorimo klimu da naš film bude jednako tretiran kao i ostali, pa ako ništa drugo da bar posle mnogo godina srpski film bude u užoj konkurenciji pet ostvarenja - istakao je on.
- Sve posle toga je naučna fantastika, ali verujemo da nismo bez šansi - dodao je Šimunec.
Na pitanje da li očekuje pomoć države za promociju filma u SAD, Šimunec je primetio da nije realno očekivati bilo kakvu pomoć, jer je u toku rebalans budžeta, a sredstava su i onako veoma skromna.
- Potrudićemo se da animiramo ljude koji mogu da utiču na imidž jednog ovakvog filma i planiramo prikazivanja u Čikagu, Klivlendu, Njujorku i Los Anđelesu - dodao je on.
Šimunec je, uz opasku "kada vas Sopot ujede onda se i Holivuda plašite", rekao da je iznenađen izborom i najavio da će dati sve od sebe da predstave ostvarenje na najbolji mogući način.
- Odlazimo sa ozbiljnim ambicijama. Možda zvuči neskromno i nestvarno, ali i kada smo krenuli u ovaj film niko nije očekivao da će se desiti ono što se desilo - istakao je Šimunec.
Član AFUS Petar Volk istakao je da je ove godine od 20 završenih filmova, na osnovu prijava, uslove za kandidaturu za Oskara ispunilo sedam.
U odboru su bili glumica Radmila Živković (predsednica), reditelji Darko Bajić, Vera Vlajić, Milan Jelić i Ljubomir Radičević, filmolozi dr Petar Volk i Božidar Zečević, montažer Jelena Đokić, glumice Dušica Žegarac i Ružica Sokić, masker Stanislava Zarić, direktor fotografije Milorad Jakšić Fanđo, kompozitor Kornelije Kovač, glumac Irfan Mensur i kritičar Milan D. Špiček.
Ceremonija dodele nagrade Oskar za najbolja filmska ostvarenja u prethodnoj godini biće održana 26. februara u Los Anđelesu.

Izvor:Tanjug, Beta

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin