Zaštitite vid: Naočare nisu samo modni dodatak

Zaštitite vid: Naočare nisu samo modni dodatak

Autor: | 06/08/2011

0

Upotreba kompjutera kao sastavnog dela života većine ljudi donela je i probleme. Da bi slika ostala oštra, oko se stalno napreže pa se očni mišići zamoraju. Istraživanja pokazuju da se pri radu sa kompjuterima učestalost treptanja smanjuje i do pet puta. Retko i nekompletno treptanje može da uzrokuje suvoću, crvenilo i iritaciju očiju zbog bržeg isparavanja suznog filma. Postojeći problem otežavaju i loša ergonomska rešenja na radnom mestu. Mogu se preduzeti različite mere da bi se smanjili ili sprečili simptomi, a jedan od njih svakako je pregled oka. Treba ga obaviti pre početka rada na kompjuteru, a zatim obavezno jednom godišnje.
Najčešći problemi koji se javljaju usled rada za kompjuterom su: teškoće u fokusiranju, promene u percepciji boje, osetljivost na blesak, osećaj treperenja; suvo oko, crvenilo, svrab, žarenje, povećana suznost, težina kapaka, nelagodnost pri nošenju sočiva; glavobolja, bolovi u vratu, ramenima, leđima, zamor, pospanost. Iako za sada nema pouzdanih dokaza da upotreba kompjutera dovodi do trajnog oštećenja očiju, ovi simptomi mogu da predstavljaju značajan problem.
Pored problema koje može da izazove dugo sedenje ispred monitora, veoma je važno povesti računa i o zaštiti očiju napolju, pogotovu tokom letnjeg perioda, i obavezno nositi naočare za sunce.
Još tridesetih godina prošlog veka, kada su američke glumice počele da ih nose, postale su sinonim za slavu i neophodni modni dodatak koji je služio i kao izvestan oblik kamuflaže. Foster Grant bio je prvi koji je unovčio ovaj trend nošenja naočara za sunce, u reklamnoj kampanji iz šezdesetih: "Ko se to krije iza para Foster Grant naočara za sunce?" Danas se nijedna slavna ličnost ne pojavljuje u javnost bez naočara, bez obzira na stepen oblačnosti i vremensku prognozu. Iako se veliki naglasak stavlja na moderne okvire, ne treba izgubiti iz vida pravu svrhu naočara za sunce - zaštitu očiju od štetnog ultraljubičastog zračenja.
Sunčevi zraci mogu da oštete mrežnjaču i sočivo oka, povećavajući dugoročni rizik od razvoja katarakte i degeneracije tkiva žute mrlje, kao posledicu starenja organizma, koje ozbiljno mogu da vam ugroze vid. Zato je veoma važno da se uverite da vam naočare za sunce pružaju adekvatnu zaštitu. Većina, pogotovo mladih više pažnje obraća na izgled naočara za sunce i na njihovu cenu nego na činjenicu da li one zaista štite njihove oči od ultraljubičastog zračenja, a mnogo je i onih koji ih uopšte ne nose.

OPTIMALNI USLOVI NA RADNOM MESTU

Ambijentalno osvetljenje trebalo bi da bude duplo manje od onog koje se koristi u većini kancelarija. Potrebno je eliminisati spoljašnje svetlo navlačenjem zavesa ili roletni.
Smanjiti i unutrašnje osvetljenje koristeći nekoliko sijalica ili fluorescentnih svetiljki.
* Namestiti monitor tako da svetlo sa prozora dolazi sa strane umesto sa predenje ili zadnje strane kompjutera.
* Bleštanje zidova, kao i odsjaj ekrana kompjutera takođe izazivaju naprezanje očiju. Svetle bele zidove treba obojiti tamnijim bojama sa završnim mat slojem.
* Zatamniti prozore, a ako je to nemoguće, smanjiti spoljašnje osvetljenje stavljanjem zaštitne mreže na ekran. Koristiti naočare sa antirefleksivnim slojem.
* Važno je približno uskladiti osvetljenje u prostoriji sa jačinom svetlosti na ekranu.
* Monitor treba podesiti tako da kontrast između pozadine i karaktera na ekranu bude veliki. Veličina i boja slova trebalo bi optimalno da pruže komfor.
*Treptanje tokom rada na kompjuteru čuva oko, jer sprečava suvoću i iritaciju.
Problemi suvog oka mogu se ublažiti upotrebom „veštačkih suza“ u procesu rada.
* Svakih trideset minuta deset puta veoma lagano zatvarati oči, što će omogućiti obnavljanje suznog filma.
* Na svakih sat vremena napraviti pauzu da bi se smanjilo naprezanje oka.
Voditi računa i o pravilnom položaju tela pri radu. Ako je potrebna stona lampa, trebalo bi je postaviti tako da ne blešti u oči ili ekran komjutera.
* Podesiti visinu stolice i udaljiti ekran kompjutera otprilike pedeset do sedamdeset centimetara od očiju.

Naočare za sunce nisu modni dodatak
● Nosite naočare kao zaštitu od štetnog zračenja
Sunčeva svetlost može da ošteti osetljivu mrežnjaču i očno sočivo, uzrokujući dugoročno oštećenje čula vida. Odaberite velike okvire koji će zaštititi oko u celini i izbegavajte svetlija stakla pastelnih boja, jer će propuštati ultraljubičasto zračenje.
● Proverite kvalitet
Odgovarajuće naočare za sunce ne moraju biti skupe. Da biste se uverili da će vam one zaista pružiti neophodnu zaštitu, potražite one sa oznakom CE. To bi jasno trebalo da bude naznačeno na etiketi ili možda zapisano na okviru. To vam je garancija da će stakla sprečiti da određeni iznos UVA i UVB zračenja dospe do vaših očiju i na taj način će ih zaštiti.
● Vodite računa o svojoj deci
Pošto se prosečan čovek više izlaže ultraljubičastom zračenju pre nego što napuni osamnaest godina, od vitalne je važnosti da se potrudimo da zaštitimo svoju decu. Malu decu zadržite u hladu pod šeširom sa obodom dovoljno širokim da u potpunosti zaštiti lice i oči. Kad dovoljno odrastu da mogu da nose naočare za sunce, odaberite im odgovarajuće s podjednakom pažnjom kao i sopstvene.
● Nosite naočare za sunce cele godine
Iako se može desiti da se slatko nasmejete nekim slavnim ličnostima koje nose naočare za sunce čak i usred zime, ali istina je da su u pravu što to rade jer ultraljubičasti zraci mogu da budu prisutni u dovoljnoj meri tokom cele godine, pa je zato potrebno zaštititi se. Ukoliko vozite, držite jedne naočare za sunce u automobilu. Upamtite da vaš optičar može da izradi naočare za bilo koje potrebe: za daljinu, za čitanje, bifokalne ili varifokalne.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin