Sofest: Sopot kao meka kulturnih dešavanja

Sofest: Sopot kao meka kulturnih dešavanja

Autor: | 23/07/2011

0

Četrdesti po redu filmski festival „Sofest“ u Sopotu, koji je započeo svečanim defileom glumaca u raskošnim toaletama, reditelja i drugih filmskih radnika završen je proglašenjem najboljih filmskih ostvarenja. U takmičarskom programu učestvovalo je trinaest dugometražnih igranih filmova srpske produkcije, koji su snimljeni u proteklih godinu dana. Prema odluci stručnog žirija, velika statueta „Sofest“, uz novčani iznos od osamsto hiljada dinara, pripala je producentskoj kući „Kiselo dete“ za film „Tilva Roš“ u kome je upečatljivo prikazana mlada generacija uhvaćena u procepu globalizma i provincijalizma, reditelja Nikole Ležajića.
Mnogobrojna publika u Sopotu, koja je prevashodno došla da uživa u društvu i susretu sa svojim omiljenim glumcima, bila je zadovolja odlukom žirija. Oni su bili srećni jer je njihov grad tih dana bio centar kulturnih dešavanja u našoj zemlji.
Nekoliko hiljada građana Sopota i okoline okupilo se na centralnom gradskom trgu da pozdravi dolazak velikana glumačkog neba: Svetozara Cvetkovića, Voje Brajevića, Svetlane Bojković, Katarine Žutić, Baneta Trifunovića, Tanje Bošković, Dejana Zečevića i drugih. Posle defilea poznatih reprezentativni orkestar „Garde Vojske Srbije“ izveo je numere „Diksi parada, St. Luis Bluz“ i „Marš na Drinu“. Osmeh na licu naših najvećih umetnika govorio je da im je drago i da su počastvovani srdačnom dobrodošlicom Sopoćana.
Uz ovacije publike Festival je proglasila otvorenim prva dama srpskog glumišta Milena Dravić.
- Poštovana publiko, dragi gosti, prijatelji filma, filmski radnici, imam čast da proglasim četrdeseti „Filmski festival u Sopotu“ otvorenim. Neka je srećno - rekla je sa velikim osmehom na licu Milena Dravić uz buran aplauz publike. Pored ushićenja prisutnih usledio je spektakularni vatromet, pa je tradicionalni festival, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Borisa Tadića, u ovoj kosmajskoj varoši mogao da počne.
Takmičarski program započeo je u prepunoj dvorani „Centra za kulturu“ u Sopotu projekcijom novog filma doajena srpske kinematografije Miše Radivojevića „Kako su me ukrali Nemci“.
Osim takmičarskih filmova, posetioci su mogli da uživaju i u različitom pratećem programu. U Galeriji „Centra za kulturu“ bila je izložena retrospektivna postavka pod nazivom „Najbolji filmovi iz četiri decenije Festivala“, koju je pripremila „Jugoslovenska kinoteka“. U delu Galerije postavljena je i izložba „Portreti glumaca“, sa originalnim crtežima Milenka Mihajlovića iz knjige Milana D. Špičeka „Kuva(R)ni glumci“ koja je naročito oduševila prisutne goste.
Pored glavne nagrade, na završnoj svečanosti „Filmskog festivala u Soptu“ podeljena su i druga priznanja. Nagrada za najbolju režiju pripala je Olegu Novkoviću za film „Beli, beli svet“. Glavni glumac istoimenog filma Uliks Fehmiu poneo je priznanje za najbolju filmsku ulogu, dok je nagrada za najbolju žensku ulogu dodeljena Jasni Đuričić za ulogu u filmu „Beli, beli svet“. Budući da su posetioci bili važan deo ovog festivala žiri publike dodelio je trilogiji Ljubiše Samardžića „Miris kiše na Balkanu“ svoje priznanje za najbolji film.
- Svako umetničko delo ima svoj put. „Miris kiše na Balkanu“ branio je i odbranio svoje kreativno i kvalitativno dostojanstvo prvo kao televizijska serija. Od obilja materijala uspeo sam da sastavim filmske celine, da ih svrstam u jednu veliku trilogiju srpskog filma. Veoma sam ponosan što je film doživeo veliku promociju na jednom slobodarskom festivalu kao što je ovaj u Sopotu. Bio sam iznenađen i obradovan što je film nagrađen najvećom nagradom, a to je nagrada gledališta. Najveću zahvalnost za ovaj uspeh dugujem supruzi Miri, kao i celokupnoj filmskoj ekipi koja je bila izuzetno strpljiva. Ovaj uspeh nije samo naš nego i njihov. Beogradska premijera je zakazana za 14. septembar u Centru „Sava“ - kaže za magazin „Hello!“ Ljubiša Samardžić.

Piše: Jelena Popović

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin