Ašhen Ataljanc: Balerina posvećena roditeljstvu

Ašhen Ataljanc: Balerina posvećena roditeljstvu

Autor: | 17/06/2011

0

Ašhen Ataljanc, balerina koja dve godine uživa u blagodetima roditeljstva, najavila je da će u svom rodnom gradu - Beogradu na jesen otvoriti školu igre koja nosi njeno ime. Kratkokosa umetnica koja pleni gracioznošću i mladalačkom energijom poznata je po tome što je po završetku školovanja, u sedamnaestoj godini, postala najmlađi solista baleta u „Narodnom pozorištu“ 1988. godine. U bogatoj i dugoj karijeri osvojila je brojne nagrade, a na privatnom planu se potpuno ostvarila. U skladnom je braku sa Danilom Nađom, diplomiranim slikarom, sa kojim se ostvarila i kao roditelj. Pre dve godine bračni par je dobio kćerku kojoj su dali ime Ani. Od svih velikih uloga koje je odigrala uloga majke ju je najviše usrećila.
Proputovala je ceo svet i urođenom harizmom osvojila publiku gde god je igrala, ali i kritiku, koja je o njoj uvek pisala u superlativu. Balerina zavidne reputacije i neobičnog imena otvorila je školu igre u kojoj mladima nudi jednogodišnje usavršavanje, ali će baletu podučavati i decu.
Za magazin „Hello!“ markantna umetnica kaže da će osim klasičnog baleta u svojoj školi držati i časove savremene igre i hip-hopa.
- Ovo je prva škola koju ću otvoriti, i u njoj ću biti umetnički direktor. Inače, imam status slobodnog umetnika, a trenutno igram na repertoaru „Narodnog pozorišta“ u baletu „Songs“, koji je premijeru doživeo u januaru, a 14. juna se održava sledeća predstava. Pripremam balet „Božanstvena komedija“, koreografa Edvarda Kluga, koji će premijerno biti prikazan u avgustu u Budvi, dok će u oktobru biti izvedena u „Bitef teatru“ - kaže umetnica koju je roditeljstvo izuzetno promenilo.
- Kada sam rodila Ani, prvi put u životu sam osetila potrebu da više ništa ne radim, već da budem stalno sa njom. Godinu dana posle njenog rođenja počela sam da radim i doživela sam peh - pukao mi je meniskus. Već sam imala jednu operaciju kolena, a posle druge povrede morala sam da mirujem. Tako je ispalo da sam posle porođaja pauzirala godinu i po dana i bila potpuno posvećena roditeljstvu. Od kada sam ostala u drugom stanju, posvetila sam se zdravom načinu života. Kafu sam ponovo počela da pijem tek pre mesec dana. Moja kćerka Ani ne jede čokoladu, trudim se da je naučim da voli zdravu hranu. Ne želim da je lišavam ičega i nudim joj „grickalice“, ali kod nje su se već oformile zdrave navike u ishrani. Ona pohađa vrtić u kojem je četiri sata dnevno i mnogo nam oko nje pomaže Danilova majka - kaže Ašhen, koja će sredinom juna kćerki upriličiti rođendansku proslavu u porodičnoj kući njenog supruga, koja je na Fruškoj gori. Okupiće najbliže prijatelje i opustiće se u uživanju u prirodi.
Balerina kaže da je imala divnu trudnoću i da je igrala do kraja trećeg meseca, dok je vežbala do kraja osmog meseca.
- Prijalo mi je da vežbam. Porodila sam se u Milanu. Zdravstveno osiguranje mi je omogućilo da se porodim u bolnici u kojoj sam izabrala muziku, prigušeno svetlo u sali, kao i prirodan položaj tokom porođaja. Meni i Danilu je mnogo značilo što je bio uz mene, bio mi je od pomoći dok sam se porađala. Bio je pripremljen, zajedno smo pohađali kurs, tačno je znao kada treba da mi pomogne, a kada da se „povuče“. Na kraju mi je rekao: „Osećam se kao da smo odigrali važnu utakmicu i na kraju pobedili“ - kaže brineta koja bi volela da ima još dece i ističe da nije stroga majka.
- Želela sam da kćerki dam jermensko ime, a moj suprug je hteo da ono bude kratko. Tako smo joj izabrali ime Ani. Dobila je oba prezimena, moje i Danilovo - Ani Nađ Ataljanc - sa osmehom kaže umetnica koja radi i na projektu Snježane Avramović a čija je premijera zakazana na otvaranju “Bitef festivala”, polovinom septembra. Ašhen je zadovoljna što je njena kćerka veoma društvena i što voli ide u vrtić.
- Nedavno je sa vrtićem bila na izletu u blizini Loznice i imala je priliku da se igra sa životinjama. Jahala je ponija, što joj se veoma dopalo. Svaki put kada se vrati iz vrtića ima nešto novo da nam ispriča - kaže balerina koja se raduje porodičnom letovanju u avgustu.

Piše: Nadežda Jokić

 

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti