Otvorena spomen kuća Tošeta Proeskog

Otvorena spomen kuća Tošeta Proeskog

Autor: | 26/04/2011

0

Juče je u rodnom Kruševu otvorena spomen kuća tragično nastradalog makedonskog pevača Tošeta Proeskog. Otvaranju memorijalnog centra prisustvovalo je više hiljada ljudi, među kojima je bilo mnogo Tošetovih kolega sa javne scene.
Spomen-kuća koja je u obliku krsta, daje hronološki prikaz detinjstva i tinejdžerskih godina makedonske zvezde kao i perioda kada je dostigao vrhunac u svojoj umetničkoj karijeri i sadrži 350 originalnih predmeta u vlasništvu porodice nastradalog pevača. Više stotina građana, članova porodice i deo političkog vrha države rekao je da je izgradnja spomen-kuće najbolji način da se sačuva karakter i sećanje na Tošeta Proeskog.
Specijalni gost na otvaranju memorijalnog centra bio je glumac Rade Šerbedžija, koji je uz pratnju gitariste Vlatka Stefanovskog otpevao Tošetovu neobjavljenu pesmu "Kruševo".
- Ljudska smrt nije tačka, samo tačka u životu jednog čoveka - izjavio makedonski premijer Nikola Gruevski.
Objekat se prostire na površini od 870 kvadratnih metara i delo je arhitekata Dejana Sekulovskog i Dejana Spasenovskog, u saradnji sa Eli Božinovskom. Spomen-kuća Toše Proeskog od danas je otvorena za posetioce.

Foto: Svetplus.com

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin