Čuvajte svoja stopala

Čuvajte svoja stopala

Autor: | 24/04/2011

0

Lekari procenjuju da osamdeset posto žena ima neki problem sa stopalima, što je najčešće posledica nošenja cipela sa visokim potpeticama ili neodgovarajuće, uglavnom, tesne obuće. Pripadnice lepšeg pola smatraju ih vrhuncem elegancije i seksepila, ali nošenje cipela s visokom štiklom može da uzrokuje neprijatne probleme, poput deformacije stopala, bolova u leđima, čak i glavobolje.
Cipele s platformom, koje su u poslednje vreme moderne, savijaju stopalo u neprirodan ugao, pa ortopedi tvrde da sve više mladih žena ima problema sa kvrgom na zglobu palca.
Jedan od najčešćih problema je i izrazito spušteno stopalo. U tom slučaju važno je nositi ortopedske uloške. Čest problem su i gljivične infekcije kojima pogoduje vlažno, tamno i toplo okruženje. Otuda potiče i nazivatletsko stopalo”, jer ovaj problem imaju sportisti i osobe koje se mnogo znoje. Sredstva protiv gljivica mogu se kupiti u apotekama bez recepta. Žuljevi i kurje oči javljaju se kao posledica trenja obuće i kože usled tesne i neudobne obuće, ali i usled znojenja. Žuljevi su bolni i obično nastaju na mestima gde je koža najtanja, ali po pravilu brzo prolaze.
Krivljenje lumbalnog dela kičme, zadebljanje nerva između trećeg i četvrtog nožnog prsta, poremećena ravnoteža tela, bolovi u krstima, tegobe sa kolenima - deo su dijagnoze koju uzrokuje nošenje visokih potpetica. Problem nošenja visokih potpetica dosegao je takve razmere da i ugledne britanske dnevne novine raspravljaju o tome da li Viktorija Bekam šalje pogrešnu poruku mladim ženama da zbog lepote treba da trpe. Danas je predvodnica nošenja visokih potpetica svakako Viktorija, koja čak i na školske aktivnosti svojih sinova odlazi u takvoj obući. Njena su stopala deformisana, ali uprkos tome, ne odustaje od svog fetiša za koji kaže da joj daje samopouzdanje i čini je sigurnom.

PAŽLJIVO BIRAJTE OBUĆU

Cipela mora dobro da obavija petu i početak stopala uz petnu kost (tarzus). Maksimalna visina potpetice koju će vam dopustiti strogi fizijatri su tri centimetra. Znajte da ni potpuno ravan đon, kao kod baletanki, na primer, nije idealan, pogotovo za osobe koje dugo stoje, jer u tom slučaju su mišići na zadnjoj strani potkolenice stalno napeti, što može da dovede do opterećenja i bolova Ahilove tetive. Ako posle dugotrajnog nošenja visokih potpetica počnete da nosite ravne cipele, to takođe može da uzrokuje bol, jer su se predugim nošenjem visokih potpetica skratili zadnji mišići potkolenice.

NAJČEŠĆI PROBLEMI

Gljivice - Ako primećujete da su vam nokti žućkasti, da imaju beličaste fleke ili da imate nekakve ostatke ispod noktiju, postoji mogućnost da imate gljivice. Ovakva vrsta infekcije se izuzetno brzo prenosi. Uglavnom nije bolna, ali ako nosite tesnu obuću, možete da iziritirate zaraženo mesto. Gljivice žive na mračnim, toplim i vlažnim mestima. Da biste sprečili njihov razvoj, nosite obuću od platna ili kože koja omogućava stopalima da dišu.
Bol u peti - Najveći krivac za pojavu bola u peti je pogrešna obuća za određene aktivnosti. Ako ceo dan šetate gradom, ravne baletanke neće dati potreban oslonac petama. Ukoliko treba da nosite visoke potpetice na nekom sastanku, ponesite i par patika da ih kasnije zamenite.
Vatreni bol - U obući sa uzanim vrhom nervi u vašim prstima su toliko pritisnuti da izazivaju utrnuće i osećaj peckanja. U svakoj obući mora ostati mesta za prste da bi ostali aktivni. Umesto visokih potpetica, nosite platforme jer daju oslonac čitavom stopalu, umanjujući time i bol.
Čukljevi - Uglavnom se genetski prenose i deformišu kosti i ligamente. Obuća sa vrlo malo prostora za prste takođe može da prouzrokuje nastajanje čukljeva. Da biste sprečili njihovo nastajanje, nosite obuću koja ostavlja prstima mesta da se kreću. Ako ih već imate, ulošci sa gelom mogu da smanje dodir već postojećeg čuklja sa obućom i da olakšaju bol. Možete pokušati i sa ledom nekoliko puta nedeljno.
Grčevi u prstima - Ukoliko se prsti nađu u nezgodnom položaju, mišići se ukoče i javlja se grč. Može se javiti i kao posledica napornog vežbanja, nove obuće ili dehidracije. Kada se desi grč, izujte se i pomerajte prste prema sebi i nadole.
Kurje oči i zadebljanja - Kada vam se koža stalno tare o obuću, mogu se pojaviti kurje oči ili zadebljanja. Oba predstavljaju tvrdu, debelu, mrtvu kožu. Zadebljanja se uglavnom mogu videti na samim tabanima, a kurje oči između prstiju. Možete koristiti kamen plavućac da ih uklonite ili urea kreme da ih smekšate. Kad god možete, nosite sandale sa otvorenim prstima koje omogućavaju prstima da se kreću.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti