Za anemiju Željka Mitrovića krivi lekovi za mršavljenje?

Za anemiju Željka Mitrovića krivi lekovi za mršavljenje?

Autor: | 30/12/2010

0

Vlasnik televizije Pink Željko Mitrović, koji boluje od težeg oblika anemije, otputovao je pre dva dana u Nemačku gde će se sledećih šest nedelja lečiti u Centru za hemoterapiju, onkologiju i presađivanje koštane srži u Idar Oberštajnu. Kako nezvanično saznajemo, o zdravlju jednog od najmoćnijih ljudi u Srbiji brinuće tim lekara na čelu sa dr. Nadeždom Basarom, rođakom njegove bivše supruge Hani Mitrović. Profesorka Nadežda Basara radi na klinici na kojoj se od leukemije svojevremeno izlečio jedan od najpoznatijih tenora sveta Hoze Kareras!
Željko Mitrović se već nalazi na ovoj klinici i podvrgnut je specijalnoj metodi kombinacije lekova, koja ima uspešnost izlečenja od 70 odsto. Ako to ne bude dalo rezultate, doktorka Basara će ga podvrgnuti transplantaciji koštane srži od primarnih srodnika ili nesrodnika, za koju je izlečenje 100 odsto. Nadežda Basara jedan je od najpriznatijih svetskih stručnjaka za presađivanje koštane srži. Ova terapija košta oko 200.000 evra, a specifičnost lečenja na ovoj klinici je takozvana 'haplo metoda'.
- Radi se o transplantaciji od haploidentičnog srodnog davaoca kojeg svaki pacijent ima, jer roditelji, brat, sestra ili dete mogu da budu davaoci, iako su samo 50 odsto identični. Procedura prečišćavanja ćelija je vrlo složena i mora se izvesti u sertifikovanim GMP uslovima, tj. u sterilnim sobama kakve ne postoje u našim centrima za transplantaciju -
kaže dr Basara.
Kako se nezvanično saznaje, vlasnik Pinka je unazad tri godine uzimao lek za mršavljenje 'ksenikal', koji je registrovan i u Srbiji. On je opasan ako se uzima u dužem vremenskom periodu. Naš hematolog dr Dragomir Đokić kaže da su upravo lekovi najveći krivci za aplastičnu anemiju.
- "Ova anemija može nastati iz više razloga, a neki od njih su korišćenje opasnih lekova, zračenje, virusi i bakterije. Bolest je izuzetno opasna kada je oštećena matična ćelija, jer se ne stvaraju ni bela ni crvena krvna zrnca, kao ni trombociti, odnosno krvne pločice. Da li lekovi za mršavljenje mogu da dovedu do ove anemije teško je odgovoriti, jer ne znam koje sve sastojke sadrže. Činjenica je, međutim, da mnogi lekovi mogu da mogu da dovedu do ove bolesti, što opet sve zavisi od organizma i preosetljivosti osobe na njih. Neki od tih lekova su i 'hloramfenikol', 'penicilin', 'sinacilin'...
Izvor: Press

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin