Lubenice i dinje: Osvežavajući čuvari vitkosti

Lubenice i dinje: Osvežavajući čuvari vitkosti

Autor: | 01/09/2010

0

Sezona lubenica i dinja u punom je jeku. Budući da je lubenica veoma slatka služi kao osvežavajuća poslastica. Većina ljudi je smatra voćem, što je zabluda. Osnovna razlika između voća i povrća je što voće spada u višegodišnje biljke, dok je lubenica jednogodišnja i mora se saditi svake godine. Samom tom činjenicom lubenica je vrsta tikve i spada u povrće. Bez obzira da li je nazivamo voćem ili povrćem, svakako je najpoznatije letnje osveženje i najbolje za gašenje žeđi, a sadrži i mnogo vitamina i minerala. Meso lubenice (izrazito crveno ili žuto) sadrži brojne karotene, koji se u metabolizmu razgrađuju u važan vitamin A.

Lubenica je najbolji izbor za osveženje i ublažavanje žeđi tokom letnjih vrućina. Zahvaljujući niskoj kalorijskoj vrednosti idealna je i za vašu liniju, pa se bez bojazni od dodatnih kilograma prepustite tom sočnom voću. Zahvaljujući visokom sadržaju, čak 92 posto, lubenica je zaista pravi saveznik vitkosti i odlična namirnica za one koji drže dijetu. Mnogi ne znaju da je ona ujedno mala riznica vitamina i minerala. Bogata je vitaminom C, A, te vitaminima B1 i B6. Sadrži kalijum, koji bi trebalo da bude jedan od najvažnijih sastojaka voća i povrća, koje konzumiramo leti. Od ostalih minerala u znatnoj meri sadrži i magnezijum. Ima vrlo malo kalorija cca 25-30 na 10 dekagrama, ali zato i mala količina zasiti na duže vreme, pa se može konzumirati i više puta dnevno.

Likopen iz lubenice najjači antioksidans

Lubenica sadrži likopen, za koji su istraživanja potvrdila da je najjači antioksidans. Njega najviše ima u paradajzu koji mu daje tipičnu crvenu boju, a potom u lubenici i u crvenom grejpu. Preporučeni dnevni unos likopena je od 5 do 10 mg, pri čemu najveći deo dobijamo iz paradajza, a ostatak, oko 10-15 posto iz lubenice, crvenog grejpa i papaje. Lubenica je dobra i u prevenciji pojedinih bolesti, kao što su astma, dijabetes, arterioskleroza, a ublažava i upalna stanja.

Dinja idealna za dijetu zbog malo kalorija
Kao i lubenica, ima nisku kalorijsku vrednost (na 100 g samo tridesetak  kalorija). Prikladna je za dijetu jer daje osećaj sitosti, a zbog malo kalorija to se neće odraziti na liniju. Odlična je za osveženje zbog visokog sadržaja vode. Izuzetno je bogata vitaminom C, a neke vrste i vitaminom A, a oba deluju kao jaki antioksidansi koji štite organizam od kardiovaskularnih bolesti. Pored toga, sadrži minerale, najviše kalijuma, fosfora i kalcijuma. Pomaže kod upale žučnih puteva, olakšava probavne smetnje, ublažava bol, pomaže kod uklanjanja štetnih materija iz organizma.

Lubenica i dinja u narodnoj medicini

* Protiv astme

Uzeti lubenicu od tri do pet kilograma, na njenom vrhu napraviti otvor od oko 10 cm (u obliku levka izvaditi i “meso”), pa kroz taj otvor uliti toliko meda da se praznina napuni, zatvoriti skinutim poklopcem i zakopati u zemlju na dubini od pedeset centimetara. Posle pet dana lubenicu izvaditi i iz nje iscediti sav sok, pa od njega piti pre doručka po 125 g i pre večere po 250 g. Tako upotrebiti dve-tri lubenice.

* Protiv upale ušne školjke
Upaljeno mesto svaka dva sata brisati vatom koja je natopljena sokom lubenice.

* Protiv grčeva
Uzeti po dve kašike semena dinje i semena krastavca, pomešati ih i preliti sa 600 g proključale vode, ostaviti poklopljeno dva sata, a zatim procediti i piti po 100 g pre doručka, a 200 g pre ručka i večere.

* Protiv učestalog mokrenja

Pomešati po dve kašike sitno iseckanih semenki dinje i semenki krastavca i kašiku usitnjenih peteljki višnje, preliti ih sa 700 g vrele vode, ostaviti da poklopljeno odstoji dva sata, a zatim procediti i piti pet dana po 250 g tri puta dnevno pre obroka (doručka, ručka i večere).

* Protiv bolova u uhu
U obolelo uho nakapati sok od lubenice i držati desetak minuta.

* Protiv bubuljica
Pomešati 100 g soka lubenice i 100 g soka od krastavca, pa tim losionom mazati lice.

* Za negu suve kože lica

Iscediti sok sveže dinje i dodati jednake količine mleka i ružine vodice, pa dobijenim losionom namazati lice, ostaviti da stoji dvadeset minuta, a zatim oprati mlakom vodom.

* Za osveženje i jačanje organizma
Sok od dinje, isceđen ručno ili pomoću sokovnika, pomešati s jogurtom, medom i limunovim sokom i piti dva-tri puta dnevno po jednu čašu.

* Protiv akutnog zapaljenja žučne kese
Jesti ih tri puta dnevno.

* Protiv uboda, upala i opekotina

Na obolelo mesto staviti oblog od narendanih dinja ili tankih traka izrezanih od dinje i pričvrstiti zavojem.

* Protiv kamena u bubregu i mehuru
Piti tri puta dnevno po šolju čaja. koji se priprema tako što se pola kilograma kg suvih semenki dinje stavi u dve i po litre vode i kuva dok od ukupne mase ne ostane samo litar i po. Kad se rashladi, procediti i razliti u boce i koristiti.

* Protiv zastoja mokraće i bubrežnog kamena
Jesti lubenicu što više tokom dana , jer njihov sok doprinosi bržem čišćenju organizma, odnosno lakšem mokrenju i izbacivanju kamenca.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: zdravlje