Saznajte kako Mira Banjac sprema paštetu od fazana, a Petar Božović lignje od škembića

Saznajte kako Mira Banjac sprema paštetu od fazana, a Petar Božović lignje od škembića

Autor: | 26/08/2010

0

Kako Mira Banjac sprema paštetu od fazana, Tihomir Arsić kukuruznu pogaču, a Petar Božović srpske „škampe“ i „lignje“ od škembića, videlo se na promociji knjige Milana D. Špičeka i Mine Mart „Kuvar(n)i glumci“, na Filskim susretima u Nišu. Knjiga, u izdanju „Lagune“, sadrži 33 recepta i portreta velikana naše glumačke scene, koji rado kuvaju, a još radije uživaju u dobrim specijalitetima. Kažu da su o kuvanju mnogo naučili od neprevaziđenog niškog ugostitelja Kokana Mandića Amerikanca.
- Niko me od glumaca nije odbio, svi su rado pristali da se predstave kao obični ljudi, koji vole dobro jelo - priča Milan D. Špiček za Novosti. - Odazvali su se mojoj molbi i pomogli da napravimo jedinstvenu knjigu. Svaki recept je autorizovan i može da se proba.

- Srpske „lignje“ se spremaju tako što se škembići obare, iseku, potope u sirće i stave u frižider - kaže Petar Božović. - A „škampe“ pripremam tako što opet uzmem škembiće, jaja, brašno,umotam u prezle i bacim u fritezu. Tu je i tartar salata,majonez, malo paprike, potom se servira, a najbolje je da se umače i tako jede. Sve zaliti obilnim gutljajima vina, dok je hladno i džabe.

Mira Banjac voli da priprema paštetu od fazana, jer je njen sin Brana strastveni lovac. Kada već donese ptice, ona se dohvati varjače, a u sve doda i malo guščije masti iz Pešte.

- Moj sin čupa fazana, ja to, priznajem, ne radim - kaže Mira Banjac. - Recept je u osnovi jednostavan. Napravi se supa od fazana sa knedlama, a meso se sitno isecka na žilice i samelje sa ruzmarinom i majčinom dušicom. Uvek se jede uz sremsko vino ili rakiju, ali i uz tost.


Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi:

Najnovije vesti