Terapija mirisima

Terapija mirisima

Autor: | 10/08/2010

0

Lekovita svojstva mirisnih esencija i njihovo pozitivno dejstvo na ljudsko telo i psihu bili su poznati još u starom Egiptu. Terapija mirisima, ili aromaterapija, podrazumeva upotrebu čistih eteričnih ulja koja se dobijaju ekstrakcijom iz delova biljaka koje poseduju određene terapijske kvalitete. Ta ulja se mogu koristiti za inhalaciju, udisati kroz nos ili se masažom uneti u telo preko kože. Ovom metodom alternativne medicine deluje se na otklanjanje uzroka neravnoteže u organizmu.
Aromaterapiju možemo da koristimo u svom domu, na poslu ili na odmoru, u gotovo svim oblastima života. Ona oplemenjuje i opušta telo, smiruje duh, vida ranjene emocije, bistri naše nejasne misli i još mnogo toga. A sve to preko malenih, suptilnih, ali izuzetno snažnih i moćnih kapljica eteričnih ulja koja, kad jednom zamirišu u našem životu, poželimo da tu zauvek i ostanu.

Najbolji način da se oseti blagotvorno dejstvo mirisa je masaža.

Treba napomenuti da se eterična ulja nikada ne nanose sama na kožu već se mešaju sa baznim uljima, poput bademovog, jojobinog, sezamovog, maslinovog, i primjenjuju se u zavisnosti od tipa kože i vrste problema koji dotična osoba ima.
Nesumnjivo je da stručno vođeno udisanje mirisa ili, još bolje, masaža eteričnim uljima opuštaju i smiruju. U zavisnosti od vrste ili kombinacije aroma koje se primenjuju, eterična ulja mogu pozitivno da utiču na rad srca, disanje i probavu i da pozitivno deluju na cirkulaciju.

Praksa pokazuje da je aromaterapija najdelotvornija kada je reč o psihičkim problemima, prvenstveno o stresu, kao i u borbi protiv celulita i viška kilograma, kao i u tretmanu problematične kože. Najčešće se koriste eterična ulja bergamota, eukaliptusa, kamilice, lavande, ruže, narandže, ruzmarina, mente i limuna.

PRIMENA JE RAZNOLIKA
Prirodna eterična ulja mogu se podeliti na cvetne, citrusne i drvne ili smolaste mirise. Cvetni poboljšavaju koncentraciju i osvežavaju, neguju masnu kožu, citrusni uravnotežuju rad nervnog sistema i neguju suvu, masnu i zrelu kožu, dok smolasti utiču na psihu, poboljšavaju krvotok u tkivima i brane organizam od bakterija. Načini korišćenja su različiti:

* inhalacija etarskim uljem eukaliptusa, kamilice ili nane olakšava disanje kod prehlade, smanjuje otok i sekreciju nosne sluznice;

* udisanje pare mešavine ulja nane i matičnjaka, u jednakim odnosima, može da olakša tegobe prilikom upale sinusa;

* utrljavanjem preparata koji sadrže terpentinsko ulje, ulje ruzmarina, lavande ili borova poboljšava se cirkulacija, opuštaju mišići i smanjuju bolovi kod reumatizma i sličnih oboljenja;

* ispiranjem sluznice usta toplom vodom sa dodatkom ulja žalfije, majčine dušice ili kamilice smanjuje se upalni proces i sprečava infekcija;

* etarsko ulje karanfilića je poznati zubarski antiseptik, blagi analgetik i još blaži anestetik;

* napici ili sirupi sa dodatkom etarskog ulja timijana, morača i anisa povoljno deluju prilikom pojave produktivnog kašlja, olakšavaju iskašljavanje i sprečavaju spazmički kašalj.

UTICAJ MIRISA NA KUĆNE LJUBIMCE

Pored uticaja na ljude, poznato je i dejstvo na kućne ljubimce. Tako su, na primer, za lečenje depresije ili manjka energije kod pasa odlične ogrlice s mirisom geranija. Ogrlice su prilagođene različitim veličinama pasa. Osim ogrlica mogu se nači i razne svećice, koje nikada ne smete da ostavite zapaljene same s ljubimcem, jastučići za spavanje i drugi preparati. Za pse se najčešće koriste lavandina ulja, koja imaju relaksirajuća svojstva. Uz to, pomažu još kod svraba i zarastanja rana. Ako ljubimca muče alergije, pomoći će mu kombinacija limunovog ulja i vode, kojom nekoliko puta dnevno treba poprskati prostor u kojem boravi.
Protiv agresivnosti odlično je ulje sandalovine, a tegobe uzrokovane artritisom ublažiće esencija bora, ruzmarina i smreke. Kod opekotina pomažu lavanda i ruzmarin, a lavanda i kamilica dobre su za obuzdavanje problema s hiperaktivnošću.

Efekti masaže eteričnim uljima

* Duboka relaksacija koja pomaže da se ukloni mentalni i fizički umor.

* Oslobađanje hronične napetosti u ramenima, vratu i leđima.

* Podsticanje cirkulacije u mišićima, a time i prokrvljenost organa.

* Blagotvorni uticaj na probavu, asimilaciju i eliminaciju.

* Otklanjanje glavobolje.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: zdravlje

Najnovije vesti