Zaboravite lekove: Napitak koji vas za 30 minuta oslobađa glavobolje

Povezane vesti

Ovaj jednostavan napitak za 30 minuta će vas osloboditi bolova u glavi.

Stručnjaci iz oblasti ishrane savetuju da napravite domaću kafu bez šećera, u koju treba da iscedite pola limuna. Iako ukus nije baš sjajan, ovaj napitak će vas osloditi bola za manje od 30 minuta.

Tajna se krije u kofeinu, koji sužava krvne sudove, što znači da se kapilari u mozgu mogu skupiti i time smiriti glavobolju koja se javlja zbog proširenja krvnih sudova. Ali ne bi trebalo da preterujete sa kafom, jer ako se uzima previše, takođe može da izazove glavobolju.

Esencijalna ulja iz limuna su takođe odlična pomoć za bolove u glavi izazvane digestivnim problemima. Limun sadrži i limunsku kiselinu, koja pretvara kiselinu u digestivnom traktu u alkalno stanje. Alkalno znači višu koncentraciju molekula kiseonika, što olakšava bolove u glavi.

Druga interesantna činjenica o kombinaciji kafe i limuna jeste to što potiče iz kineske tradicionalne medicine, koja klasifikuje hranu prema pet vrsta prirode (sveža, hladna, topla i vrela) i pet ukusa (kiseo, gorak, sladak, opor, oštar i slan).

Kafa ima gorak ukus i toplu prirodu, dok limun ima kiseo ukus i osvežavajuću prirodu. Kombinacija ovih energetskih svojstava čini kafu i limun odličnim prirodnim lekom za glavobolje.

Ostale vesti iz rubrike