Da li ste znali da postoji nešto što se zove „čajni turizam“? Kako je čaj piće koje se najčešće naručuje u celom svetu, neke zemlje odlučile su da njegovu popularnost unovče kroz turizam!
Inteligentno, zar ne? Vekovima unazad, trgovci, putnici i pirati rizikovali su sve samo da bi dragocene tovare čaja iz Kine dopremili do ostatka sveta. Danas, kada je čaj ušao u „svaku poru“ planete i postao drugi najpopularniji napitak, grupe turista hrle na pohode u zemlje u potrazi za originalnim vrstama ovog napitka i tradicionalnim načinom ispijanja.
Čajni turizam je relativno nova pojava, ali ima potencijal da dobije sve više poklonika. Plantaže čaja su možda jedan od najlepših prizora na svetu. Prostranstvo zelenih grmića, vrlo često nadvijeno maglom i okruženo predivnom prirodom, svakako je nešto što ima ogroman potencijal da „proda aranžmane“. Najrasprostranjenije plantaže čaja nalaze se u Kini, Japanu, Keniji, Šri Lanki, Vijetnamu i mnogim drugim azijskim i afričkim zemljama. Zanimljivo je da ture zavise od porekla turista, pa tako stranci uglavnom žele da vide proces proizvodnje čaja, ali i da sami učestvuju u berbi listića, dok Kinezi, najpoznatiji proizvođači čaja, više vole da na miru uživaju u ukusu čaja i nemaju potrebu da pešače do udaljenih plantaža.
Zapravo, razumevanje puta koji čaj pređe, počinje samo jednom šoljicom. Čaj spaja ljude širom sveta i voli sve nacije. To je taj čudesan miks naroda, religije, burne i bogate istorije. Ne kaže se bez razloga: „Čovek koji nema čaj u sebi, nije sposoban da otkrije istinu i lepotu“. Da, istina i lepota –dve teme za ozbiljno razmišljanje.
Čak i ukoliko niste ljubitelj toplih čajeva, postoji savršena fuzija čaja, voća i bilja, reinkarnirana u jednom jedinstvenom obliku – ledenom čaju! Samo jednim gutljajem sebi posvećujemo dozu zen-a i uživamo u samo svom društvu. Prigrlite i negujte te divne trenutke!
Pročitajte još
Prvomajski ručak po recepturi Jelene Đoković: Roštilja i ona, ali na poseban način
Prvomajski ručak Jelene Đoković
30/04/2024
Saznajte višeĐoković jede samo ovaj hleb: Pekar otkrio tačan recept, jedan neverovatni sastojak mu daje svu čar
Recept za hleb koji Đoković jede
29/04/2024
Saznajte višePoslednja nedelja pred Uskrs: Vernici treba da ispoštuju OVE običaje, a jedno je strogo zabranjeno
Običaji pred Uskrs koje treba ispoštovati
28/04/2024
Saznajte višeAco Pejović se prepolovio: Sa 100 kilograma do fit linije u pedesetim, evo i kako!
Dijeta Aca Pejovića idealna za brzo mršavljenje
28/04/2024
Saznajte višeProleće u rajskom vrtu: Zavirite u dvorište Jugoslave Drašković u srcu Beograda
Dvorište Jugoslave Drašković u Beogradu raj za oči
28/04/2024
Saznajte više