Iako je povrće među najzdravijim namirnicama, te se posebno preporučuje tokom dijetetske ishrane, postoji jedna vrsta koju bi trebalo da izbegavate. Posebno ako vam je cilj da smršate.
Naučnici sa Univerziteta Harvard dokazali su da neke sorte povrća zapravo ne doprinose gubitku težine, već mogu uticati i na gojenje, piše superzena.
Gde nestaju masne ćelije kad se tope kilogrami?
U istraživanju, koje je trajalo 20 godina, učestvovalo je 130.000 ljudi, a naučnici su pratili njihove navike u ishrani, kao i namirnice koje konzumiraju.
Na osnovu dobijenih podataka, stručnjaci su zaključili koje povrće zapravo doprinosi dobijanju na težini. Sa velikom sigurnošću su potvrdili da povrće koje najviše goji jesu kukuruz, krompir i grašak.
Skinuti višak je samo pola posla: Održati željenu težinu je pravi izazov
Kukuruz se pokazao kao najgori sa 0,9 kilograma više tokom dve godine od povećanja porcije ovog povrća. Razlog za to je visoki glikemijski indeks, intenzivno povećanje šećera u krvi nakon konzumiranja, koje utiče na povećanje osećanja gladi.
Zanimljivo je da su osobe koje su jele povrće bogato vlaknima, poput pasulja, izgubile na težini nakon nekog vremena.
Pročitajte još
Danas farbamo jaja: Svaki dom treba da ima crvenu čuvarkuću, evo i zašto
Zašto je čuvarkuća crvene boje
03/05/2024
Saznajte višeDekorativan, kremast i savršeno ukusan: Napravite uskršnji rolat po receptu našeg glumačkog par
Recept za uskršnji rolat
02/05/2024
Saznajte višePoslastica dana: Kolač od 3 nespojiva sastojka po receptu Slobe Stefanovića
Recept Slobodana Stefanovića za susam keks
02/05/2024
Saznajte višePrvomajski praznik u vili Đokovića kraj Rume: Srđan i Dijana u ovoj oazi okupljaju prijatelje
Vila Đokovića kod Rume oaza za druženje
01/05/2024
Saznajte više