Nekoliko lekara potvrdilo je teoriju o tome, da čokolada bolje pomaže u otklanjanju problema sa disanjem i problema sa kašljem nego sirup. Doktor za kardiovaskularne i disajne bolesti Alin Moris (Alyn Morice), govorio je za “The Sun” i objasnio je zašto on veruje u teoriju sa čokoladom.
Ovaj doktor kaže kako je sproveo istraživanje u kojem je učestvovalo 163 ljudi koji su osetili znatnu razliku u disanju i smanjenje kašljanja, pošto su konzumirali čokoladu nekoliko dana uzastopno.
Međutim, ovo nije prvi put da se priča o čokoladi kao o leku. Naime, pre nekoliko godina su na jednom londonskom univerzitetu otkrili kako kakao ima veći uticaj na lečenje kašlja nego sirupi, prenosi klix.ba.
- Postoje dve razlike zašto čokolada može da smanji tegobe u grlu. Prva mogućnost jeste činjenica da čokolada, kao i med, formira sloj zaštite u grlu, pa se ono tako manje iritira i izaziva manje kašlja. Druga teorija je da čokolada sadrži sastojak koji se zove teobromin, a koji zaustavlja kašalj - kaže Moris.
U zaključku istraživanja se navodi kako čokolada smiruje završetke nerava koji iritiraju grlo i izazivaju kašalj i da je zato treba konzumirati kod upala grla ili iziritiranosti.
Pročitajte još
Kako se čestita Uskrs: Hristos vaskrse, voskrese ili vaskrese?
Kako se čestita Uskrs
05/05/2024
Saznajte višeLjilja Blagojević podelila tajni recept majke Spasenije: Lepši sok od zove nećete napraviti
Sok od zove Ljilje Blagojević
04/05/2024
Saznajte višeDanas je Velika subota, a evo šta nikako ne bi trebalo da radite
Velika subota običaji
04/05/2024
Saznajte višeDanas farbamo jaja: Svaki dom treba da ima crvenu čuvarkuću, evo i zašto
Zašto je čuvarkuća crvene boje
03/05/2024
Saznajte višeDekorativan, kremast i savršeno ukusan: Napravite uskršnji rolat po receptu našeg glumačkog par
Recept za uskršnji rolat
02/05/2024
Saznajte više