Skriveni okidači glavobolje

Koliko ste se puta probudili i shvatili da ćete dan provesti s glavoboljom? Nije to nimalo prijatno buđenje, a tek kad shvatite da ne znate kada će lupkanje u glavi prestati, verovatno bi vam najviše prijalo da ostavite sve obveze koje vas tokom dana očekuju. Donosimo vam pet najčešćih uzroka glavobolje koje svojim navikama možete izbeći.

1. Stres

Mnoga istraživanja pokazuju da svaka osoba koja je određeni period izložena pritiscima, najčešće onim poslovnim, osetila bol u glavi. Pitanje je koliko dugo neko može podneti preveliku količinu stresnih situacija i glavobolje, a da ne posegne za najjednostavnijim načinom za kojim većina osoba poseže kako bi se oslobodili glavobolje – lekom.

Ako se glavobolje ipak često događaju, iako izbegavate većinu uzročnika, za stopiranje boli, kod prvih simptoma boli uzmite paracetamol, lek koji ima dobar efekat na blage do umerene glavobolje i relativno malo nuspojava. Ako su, međutim, Vaše glavobolje intenzivne i učestale najbolje bi ipak bilo potražiti pomoć lekara.

2. Prehrambene navike

Jedan od najčešćih uzročnika glavobolje je nedovoljan unos vode u organizam. Svi znamo da je potrebno dnevno popiti u proseku dve litre vode na dan, ali mnogi od nas to ne čine.

Ako vam je teško da stvorite svakodnevnu naviku ispijanja preporučene količine vode, barem pripazite da u organizam ne unosite prevelike količine kafe. Iako većina oseti olakšanje nakon prve jutarnje šoljice tu bi trebali da se zaustavimo– jer preterana količina kofeina može uzrokovati glavobolju.

Bitno je i redovno jesti. Preskakanje obroka, glad, ali i namirnice koje sadrže nitrat mogu uzrokovati glavobolju.

3. Prostor u kojemu provodimo veći deo dana

Dizajneri enterijera s razlogom proučavaju psihologiju boja. Neke boje mogu uticati na povećanje krvnog pritiska i uzrokovati glavobolju. Potrebno je proučiti šta vam najbolje odgovara. Možda se ujutro budite s glavoboljom baš zbog omiljenih crvenih zavesa i svilene crvene posteljine.

4. Promena vremena

Oni koji pate od učestalih migrena znaju da im i svaka promena vremena smeta. Prema nekim istraživanjima rizik od glavobolje povećava se za 8 posto svaki put kada se temperatura vazduha poveća za 5 stepeni Celzijusovih.

5. San tokom godišnjeg odmora

Iako ga svi jedva čekamo i spremamo velike planove kako da ga što bolje iskoristimo, vaš godišnji odmor može biti uzrok glavobolje. Uz brojne aktivnosti, tokom godišnjeg odmora volimo i malo duže da odspavamo, a upravo koji sat više ležanja u krevetu i menjanje discipline sna može postati krivac zbog kojeg dan započinjemo glavoboljom. I vikendom i tokom godišnjeg odmora bilo bi najbolje da se uvek budite u isto vreme.

Hellomagazin.rsZadovoljna.hrGuliver/Thinkstock

Više o temama: