Protest crnih glumica u Kanu zbog rasizma u francuskom filmu

Pošto im se smučilo da ih pitaju da li govore afrički i kažu da ne mogu da igraju određene uloge zbog boje kože, grupa od 16 vodećih francuskih glumica crne i mešovite rase održala je protest protiv rasizma na Kanskom festivalu.

Demonstracije su usledile svega nekoliko dana nakon protesta glumica i filmskih radnica iz celog sveta koje su zahtevale jednake honorare i jednaku zastupljenost u industriji sa muškarcima.

Ove dve grupe žele da iskoriste trenutak introspekcije u industriji filma i zabave nakon skandala sa Harvijem Vajstinom i razoktrivanja drugih moćnika koji su seksualno iskorišćavali žene.

– Na akciju me je pokrenuo duh vremena – rekla je Aisa Maiga, zvezda filmova “Bamako” i “Bienvenue à Marly-Gomont”, jedna od protestanata. Ona je dodala da bi kvote bile “jedna od mogućih opcija za rešenje nedostatka crnih lica na velikom ekranu, čak iako bi to podstaklo snažnu opoziciju u Francuskoj”.

Šesnaest glumica početkom meseca je izdalo i knjigu “To što sam crna mi nije zanimanje” (Noire n’est pas mon metier). U njoj su ispričale razne situacije u kojima su se suočavale sa rasizmom.

Nadež Boson-Djagne, koja je igrala u najgledanijem francuskom filmu do sada, “Bienvenue chez les Ch’tis “, kaže da su je na jednoj audiciji pitali da li govori afrički.

– Rekli su mi da ne mogu da igram taj lik jer je ona advokat. “Srećom, imaš nežne crte lica, nisi previše crna, nisi negroid” rekli su mi drugom prilikom, kao i “Veoma si pametna za jednu crnkinju. Trebalo bi da si bela”.

Glumicama se na crvenom tepiju pridružila i Hađa Nin, burundska muzička zvezda i članica glavnog kanskog žirija.

Sve su nosile haljine dizajnera Olivijera Rustena, meleza koji radi za kuću “Balmen”.

– Mislim da smo na prekretnici u čitavoj industriji zabave, bilo da je reč o filmu, modi ili muzici. Živim u svetu u kojem pokušavamo da raskinemo sa prošlošću i definišemo šta želimo od budućnosti. Od kada sam bio klinac verovao sam u moć žena i ovaj trenutak mi mnogo znači – rekao je Rusen za “Vog”.

hellomagazin.rsBlicGuliver/Getty

Više o temama: