Pet jasnih znakova da vam nedostaje vitamin B12

Povezane vesti

Famozan vitamin B12 je onaj vitamin koji dobijamo iz proizvoda životinjskog porekla, a izuzetno je važan svima, ne samo ljudima srednjeg i starijeg životnog doba.

Vitamin B12 (cijanokobalamin) je vitamin grupe B koji treba svim ljudima kao i primatima, jer je taj vitamin neophodan za zdravo funkcionisanje nervnog sistema, za pravilno formulisanje krvnih zrnaca i bolju produkciju energije, bolji rad metabolizma kao i duži životni vek ćelija.

Glavne osobine vitamina B uključuju zdravlje srčanog i nervnog suistema, stvaranje energije i bolje mentalno zdravlje, što znači da se njegov nedostatak manifestuje stanjima poput mentalne degradacije, a ne toliko bržeg starenja, kao što se misli.

Ali ako ne znate nedostaje li vam tog vitamina u organizmu, posebno ako ste se prebacili na vegansku prehranu ili značajno smanjili unos namirnica životinjskog porekla, bilo bi dobro da prepoznte znakove koji ukazuju na moguć nedostatak vitamina B12.

1. Slabost i umor

Jedan od ranih simptoma nedostatka vitamina B12 je umor. To je zato što, kada nivo B12 postane prenizak, telo nije u stanju da proizvede crvena krvna zrnca potrebna za isporuku kiseonika kroz telo, a rezultat toga je klasična anemija.

Problem je što je takva vrsta umora prilično nejasna jer se taj simptom može pripisati drugim uzrocima poput stresa i nedostatka sna. Ako se umor pogoršava, a ne možete odrediti očigledan uzrok, posetite lekara koji će iz vaše krvne slike saznati radi li se o nedostatku ovog vitamina ili je reč o običnom umoru.

2. Trnci u rukama i nogama

Živci koji od mozga pa preko cele leđne moždine vode do ruku i nogu deo su našeg nervnog sistema, koji je obložen masnom belom supstancom poznatom kao mijelin. Mijelin ne samo da izoluje i štiti nerve nego i ubrzava nervne impulse, što omogućuje da u rukama i nogama imamo bolji osećaj. Ali stvar je u tome da organizam za proizvodnju mijelina treba upravo vitamin B12, a ako ga u organizmu nema dovoljno mijelin počinje da se razgrađuje, a impulsi  više ne mogu da putuju toliko brzo, što uzrokuje i trnce u rukama i nogama. A to je jasan znak da odete na kontrolu.

3. Slabija ravnoteža

”Kako razgradnja mijelina u nervnom sistemu može da prouzrokuje gubitak osećaja dodira, takođe može da utiče na vašu propriocepciju, koja je pak ključna za vašu ravnotežu”, kaže Majkl Roizen, wellness stručnjak sa Cleveland Clinic Wellness Instituta, koji savetuje da ako primetite kako odjednom gubite ravnotežu ili vam je malo teže da se orijentišete u prostoru, ne bi bilo loše posetiti lekara i uraditi analizu krvi.

4. Zbunjenost i zaboravnost

Kako je mijelin važan da omogući zdrav nervni sistem koji će kvalitetno prenositi impulse duž celog tela, tako je važan i našem mozgu, jer će nedostatak vitamina B12 i mijelina prouzročiti slabiji rad mozga, odnosno zaboravnost i zbunjenost.

Naravno, to se ne odnosi na povremenu zaboravnost, ali ako ustanovite da sve više zaboravljate i da se u sve većem broju situacija zaista osećate kao da ste pali s Marsa, hitno proverite nivo ovog vitamina. “Ako to ne uradite, simptomi nedostatka vitamina B12 mogu voditi pravoj demenciji u roku od samo godinu dana”, upozorava Roizen.

5. Depresija

Još jedan očigledan znak da vam nedostaje vitamina B 12 koji nam treba zbog adekvatne proizvodnje mijelina je i depresija. Ako ste u poslednje vreme depresivniji nego inače, iako nemate baš nikakav razlog za takvo stanje, igrajte na sigurno pa proverite s lekarom. Možda biste samo trebali da pojačate konzumaciju namirnica bogatih vitaminom B 12 i depresija će možda nestati kako je i došla.

Od namirnica koje ga imaju najviše obično se spominju mleko i mlečni proizvodi, piletina, govedina, posebno bubrezi i džigerica, jaja, tunjevina, losos i kvasac, piše Index.

Ostale vesti iz rubrike