Neka epsko putovanje počne: Vreme je za 51. Bitef

Povezane vesti

Antologijska predstava “Kvizula”, u izvedbi jedne od vodećih britanskih nezavisnih trupa “Fords Enterteinment”, otvoritće 51. Bitef, koji se ove godine održava pod sloganom “Epic Trip”.

“Kvizula” originalno traje 24 sata i uz neprestane dopune i izmene postoji 21 godinu, a beogradska publika će u Klubu Bitef teatra, u prologu festivala, gledati skraćenu verziju u trajanju od šest sati u režiji Tima Ečelsa.

Festival će dan kasnije u Sava centru otvoriti slavni belgijski reditelj Jan Fabr, kako su najavili orgnizatori, “glasom, ne izlazeći na scenu”, a nakon toga počinje njegova dvadesetčetvoročasovna predstava “Olimp: U slavu kulta tragedije”.

Organizatori su se pobrinuli da u Sava centru obezbede tokom ove predstave svojevrstan “Bitef grad”, u kome će posetioci moći da jedu, piju, spavaju, odmaraju se, čitaju, a predstava će biti direktno prenošena na RTS 3, kao i na ekranima postavljenim u foajeu SC.

Zahvaljujući narukvicama svi će moći da izlaze iz sale i vraćaju se, a predviđene su tri pauze od po jedan sat, kada su glumci na sceni i taj njihov odmor ili spavanje je takođe deo predstave.

Ovogodišnji Bitef donosi i dve predstave u režiji Ersana Mondtaga, koga nazivaju “zvezdom u usponu” i “enfant terrible” nemačkog pozorišta, a reč je o komadima “Sneg” Talijateatra iz Hamburga, po istoimenom romanu Orhana Pamuka (28. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu) i “Istrebljenje” Koncertteatra iz Berna (30. septembra u Narodnom pozorištu).

Priznati slovenački reditelj Jernej Lorenci predstaviće produkciju “Biblija, prvi pokušaj” koju će 25. septembra u Narodnom pozorištu izvesti ansambl Slovenskog narodnog gledališča – Drama Ljubljana, a za 26. septembar je zakazana premijera koprodukcije Narodnog pozorišta i Bitef teatra “Carstvo nebesko” koju takođe režira Lorenci.

Takmičarski program je upotpunjen i komadom “(Sa)slušanje” iranskog autora Amira Reze Kuhestanija u izvođenju ansambla Pozorišne kompanije Mehr (29. septembra u Ateljeu 212).

Najbolje predstave odabraće žiri u sastavu: teatrolog Marija Ševcova (predsednik), kompozitor Draško Adžić, koreograf Igor Koruga, dramska spisateljica Ivana Sajko i pozorišna kritičarka Margareta Sorensen.

Najavljen je dolazak pedesetak gostiju iz inostranstva – kritičara, selektora festivala, dramaturga i direktora pozorišta iz Hrvatske, Slovenije, Francuske, Švedske, Engleske, Crne Gore, Poljske, Rusije, Mađarske, Nigerije, Irana, Italije, Grčke, Slovačke, Rumunije.

U pratećem programu predviđena je tribina:24/7 duge predstave, i nikad kraja” a tu su i tradicionalni programi “Bitef polifonija” i Bitef biblioteka, kao i “Šou-kejs” koji je ove godine biće posvećen mađarskom pozorištu u Subotici.

“Bitef na filmu” će ove godine izostati, a umesto toga će biti organizovana tribina posvećena dometima tog programa, dok će pozorišna kritičarka Bojana Janković nastaviti radionicu pod nazivom “Sumnjiva lica” čiji je prvi deo organizovan u maju

Hellomagazin.rsAgencijefestival.bitef.rs

Ostale vesti iz rubrike