Multitasking ubija produktivnost i smanjuje moždanu aktivnost

Povezane vesti

Zašto gubiti vreme radeći jednu stvar ako možete istovremeno da radite dve?

Multitasking vam možda zvuči kao sinonim za delotvornost. Ipak, istraživanja pokazuju da multitasking smanjuje produktivnost. I to zato jer se troši dossta vremena prebacujući se između zadataka koji se obavljaju. Ako uz to obavljate zadatak s kojim niste do kraja upoznati ili je komplikovan, gubićete još više vremena na prebacivanje.

Istraživači Univerziteta u Mičigenu sproveli su četiri eksperimenta u kojima su upoređivali odrađivanje zadataka poput rešavanja matematičkih problema i identifikovanja geometrijskih objekata i prebacivanja između njih.

Istraživači su uočili da učesnici istraživanja troše vreme na prebacivanje između zadataka, a kako je rasla kompleksnost zadataka, povećavalo se i vreme potrebno za prebacivanje između njih.

Istraživanje sprovedeno na Stenfordu potkrepilo je ove tvrdnje. Tamošnji istraživači tvrde da multitaskeri imaju manjak pažnje u odnosu na one koji obavljaju jedan zadatak za drugim. Na Univerzitetu u Saseksu tvrde i kako multitasking smanjuje moždanu aktivnost.

Slično istraživanje došlo je do zaključka kako ljudi koji kroz duži vremenski period multitaskinguju u korišćenju elektronskih uređaja (npr. istovremeno gledaju TV i koriste pametni telefon) imaju manju gustinu sive materije u mozgu. To znači da je veća verovatnoća da će patiti (ili već pate) od poremećaja pažnje, prenosi Independent.

Ostale vesti iz rubrike