Galija objavila album “U raju iznad oblaka”

Povezane vesti

Legendarna Galija objavila je danas novi album “U raju iznad oblaka”, sa deset pesama izraženog umetničkog stava, u kojima stari prepoznatljiv progresivni zvuk grupe biva oplemenjen savremenim svetskim produkcijskim rešenjima, a njene poruke dopunjuje poezija nekoliko znamenitih srpskih pesnika.

‘U raju iznad oblaka’ je beskompromisan album. Tragali smo dugo za pesmama koje zaslužuju da se nađu na njemu. Nismo jurili hit. Razmišljali smo kako uraditi pesmu, a da pomerimo stvari dalje, popnemo se stepenik više. Bez veze je svirati stalno istu muziku. I strašno sam ponosan što smo uspeli da to postignemo, a da zadržimo prepoznatljiv zvuk Galije”, kaže frontmen Nenad Milosavljević.

Pored sedam pesama na stihove Galijinog Predraga Pece Milosavljevića, Nenad Milosavljević je komponovao muziku i na poeziju tri naša znamenita pesnika – “Kad bi ti otišla iz ovoga grada” Matije Bećkovića dobila je polagano, veličanstveno zvučno ruho, “Voleo sam” Pere Zupca se uvija kao egzotični elektro pop, dok je priča za sebe “Don Ramiro”, nepravedno zapostavljenog Milorada Mitrovića (1867-1907).

U osam i nešto minuta epski višeslojni “Don Ramiro” u najboljoj tradiciji progresivnog roka vodi slušaoca, u nekoliko stavaka, uz brojne promene raspoloženja, osećanja i ritmova, sa impresivnom orkestracijom, kroz priču o srednjevekovnoj ljubavi i mržnji, otpočenom tragedijom i krvlju.

 

Prema njegovim rečima, Peca Milosavljević je “više nego uspešno obavio nezahvalan zadatak da napiše stihove koje imaju značaj i težinu, a da to sve zajedno na albumu ima smisla sa pesmama Bećkovića, Zupca i Mitrovića.

“Pesme Matije i Pere su naprosto fantastične. Mitrović i njegov neoromantizam su odavno nažalost zaboravljeni, a meni je pesma ‘Don Ramiro’ izgledala sveže, i kao ljubavna priča starog kova preko potrebna u ovom našem bešćutnom novom vremenu”, objašnjava Neša.

Galija ne prestaje da iznenađuje, istražuje i osvaja nove zvučne prostore. “Tamo gde novac govori, tu razum samo zaćuti, a milion sveća gori za sve nas”, peva Neša u užurbano egzotičnoj “Muzici izgubljenih duša”. Nešina usna harmonika krasi atmosferičnu “Predosećam”, dok album zatvara smirujuće dirljiva “Živ sam”.

“Ovaj album je dugo pravljen, pet godina, od toga dve u studiju. Pisali smo ga burazer i ja puno bacajući, stalno se preispitujući, kako bi došli do ovog rezultata. Nismo bili za to da povlađujemo ukusima, već da napravimo album koji se nama sviđa”, ističe Neša.

Ostale vesti iz rubrike