Devet razloga zbog kojih vam je metabolizam usporen

zdravlje hrana devojka

Povezane vesti

Što je metabolizam brži, to ćete lakše izgubiti višak kilograma. Ispravite ove greške i uspeh je zagarantovan!

Ovo su najčešći razlozi usporavanja metabolizma:

Smanjen unos kalorija

Odlučili ste da smršate i smanjili ste unos kalorija. Nikako nemojte da gladujete! Previše smanjen broj kalorija radi upravo suprotno – usporava metabolizam. Pored toga, organizam počinje da koristi mišićno tkivo kao svoju energiju.

Rešenje je jednostavno, na svaka tri do četiri sata imajte obroke: doručak, užina, ručak, pa opet užina i večera. Pre svakog obroka popijte dve čaše vode da biste smanjili apetit.

Manjak kofeina

Ne unosite kofein samo preko kafe, tu je i zeleni čaj, koji je još zdraviji izvor kofeina nego kafa. Kofein ubrzava metabolizam oko 15 odsto.

Manjak belančevine

Belančevine, pored proteina takođe grade mišiće. Osim toga, odlično aktiviraju metabolizam.

Manjak vlakana

Svakodnevno unošenje vlakana, može da smanji težinu od 5 – 7 odsto. Jedite dosta tamno zelenog povrća i namirnice od celih žitarica.

Manjak kalcijuma

Češće koristite namirnice koje su bogate kalcijumom: sir, mleko, brokoli, kelj, smokve… Ovo je posebno važno za žene.

Temperatura vode

Interesantno je da hladna voda zaista usporava metabolizam. Ako se pitate zašto, to je zato što organizam troši više energije za zagrevanje vode.

Manjak vitamina D

Ovaj vitamin ima direktno delovanje na razmenu materijala, tj. hranljivih čestica. Losos, jaja, pastrmka i skuša su prirodni i zdravi izvori vitamina D.

Manjak gvožđa

Gvožđe ima vrlo bitan značaj u sagorevanju masnoće, jer je povezano sa dostavom kiseonika u mišiće u kojima se sagoreva najveći deo masnoća. Gvožđe možete uzimati uz pomoć tableta ili ampula, ali i na prirodan način, jedući meso, zeleno povrće, ovsene kaše itd. Kada se izvor gvožđa poveća u organizmu, automatski će se povećati i metabolizam.

Konzumiranje alkohola

Kada se u organizmu nalazi alkohol, organizam prvo koristi kalorije iz alkohola, a to vam zaista nije potrebno. Izbegavajte da pijete alkoholna pića, pa čak i ukusne koktele dok ste na dijeti.

stvarukusa.rsguliver/thinkstock

Ostale vesti iz rubrike