Bez panike: Vodič za promene u telu nakon 30. godine

Povezane vesti

Dlake počinju da sede posle 30. godine. I to po celom telu. Sa druge strane, dobra stvar je da ćete se sigurno dobro osećati u svojoj koži i da ćete uživati u seksu.

Ciklus postaje čudan

Prirodni pad nivoa estrogena i progesterona oko 35. godine uzrokuje promenu ciklusa – može da bude kraći ili duži, lakši ili teži.

Neke žene ulaze i u perimenopauzu već u kasnim tridesetim. Male promene u menstrualnom ciklusu su normalne, ali ako uočite velike promene, javite se ginekologu.

Sede

U tridesetim je normalno da ćete početi da sedite.

-Često čujem da se neko žali da je pronašao sedu. To je jednostavno jedna od onih malih stvari koje se događaju kad starite. Samo pazite ako se odlučite da uklanjate sede. Ima slučajeva kad su ljudi završavali kod lekara zbog toga, kaže ginekolog Džesika Šepard.

Metabolizam se usporava

Iako su ovo godine kada vašem telu treba više vremena da preradi hranu, dobra vest je da se teže gojite nego u dvadesetim.

Seks je bolji nego ikad

Žene se u ovim godinama opuštaju i ne zamaraju se glupostima – jednostavno uživaju.

Istraživanje objavljeno na “Science Directu” objašnjava da žene između 27. i 45. godina imaju više seksualnih fantazija, ideja i seksualnih aktivnosti nego žene u dvadesetim .

Hellomagazin.rssuperzena.b92.neGuliver/Thinkstock

Ostale vesti iz rubrike