Prvi put nagrađeno neklasično džez delo: Reper Kendrik Lamar dobitnik ovogodišnje Pulicerove nagrade


Reper Kendrik Lamar dobio je ovogodišnju Pulicerovu nagradu za muziku za svoj album “DAMN”, objavljeno je u Njujorku. To je prvo neklasično džez delo kome je dodeljena ova nagrada.

Dobitnici ovogodišnjih Pulicerovih nagrada za novinarstvo i umetnost objavljeni su sinoć na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

A post shared by Kendrick Lamar (@kendricklamar) on

Odbor Pulicerove nagrade je saopštio da je Lamarov album obuhvata kompleksnost afroameričkog i američkog života. Lamar je hvaljen za svoju duboko lirski sadržaj izuzetne nastupe uživo i svoj duboki miks hip-hopa, izgovorenih reči, džeza, soula, fanka, poezije i afričkih zvukova.

A post shared by Kendrick Lamar (@kendricklamar) on

Njegovi glavni albumi “Good kid, m.A.A.d city”, “To Pimp a Butterfly” i “DAMN” postali su umetnička dela, na kojima se nalaze pesme u kojima je Lamar pevao o tome kako je biti crnac, o uličnom životu, policijskom nasilju, izdržljivosti, preživljavanju. Njegov rep je tako postao glas generacije.

 

U oblasti novinarstva listovi Njujork tajms i Vašington post dobili su Pulicerovu nagradu za nacionalno izveštavanje zbog osvetjavanja istrage o mogućim vezama između izbornog štaba predsednika Donalda Trampa i ruskih zvaničnika.

Njujork tajms i Njujorker su osvojili Pulicera za izveštavanje u javnom interesu za izveštaje o Harviju Vajnstajnu i seksualnom izveštavanju koje je aktiviralo pokret #MeToo.

Ostale vesti iz rubrike