Slatki zalogaji puni ljubavi

Slatki zalogaji puni ljubavi

Autor: | 26/02/2012

0

Folk diva Svetlana Aleksić preporučuje poslastice kojima ćete zadiviti svoju bolju polovinu.
Torta Sveti Valentin
Za ovu poslasticu može se koristiti različito voće u zavisnosti od ukusa.
Sastojci za 8 osoba:
dve duple kutije piškota
dve kisele pavlake
dve kašike šećera
tri banane
čaša soka ili mleka
Za žuti fil:
500 ml mleka
pet žumanaca
tri kesice vanilin - šećera
pet kašika šećera
pet kašika brašna
150 g margarina
150 g šećera u prahu
U sok ili mleko potapajte piškote pre nego što ih poređate u pleh. Dve čaše pavlake pomešajte sa dve kašike šećera. Banane isecite na kolutove. U pleh ređajte piškote pa ih premažite pavlakom, preko poređajte banane i taj postupak ponavljajte dok vam ne ostane toliko piškota da njima možete obložiti tortu.
Žuti fil pripremite tako što ćete mleko kuvati sa vanilin - šećerom.  Za to vreme, u  umutite žumanca sa šećerom i dodajte brašno. Kada mleko počne da vri, smanjite temperaturu i lagano dodajte umućena žumanca. Kuvajte dok ne dobijete potrebnu gustinu. Odložite žuti fil da se ohladi. U posebnu posudu mikserom umutite margarin sa šećerom u prahu. U ohlađeni fil dodajte umućeni margarin. Krem sipajte preko torte koju ćete ukrasiti ušećerenim bademom.
Čokoladno srce sa višnjama
Kremasti, osvežavajući kolačići tope se u ustima
Sastojci za 10 osoba
Za koru:
140 g putera
140 g smeđeg šećera
kesica vanilin - šećera
šest jaja
140 g mlevenih badema
50g čokolade za kuvanje
30g kakaoa
bočica ekstrakta ruma
Za prvi fil:
125 g putera
125 g šećera u prahu
kesica vanilin - šećera
40 g čokolade za kuvanje
20 g kakao-praha
dva jaja
Za drugi fil:
100 ml mleka
200 ml slatke pavlake
375 g čokolade za kuvanje
300 g smrznutih višanja
Odvojite žumanca od belanaca i belanca odložite u frižider. Penasto umutite puter,  vanilin šećer i smeđi šećer, pa dodajte jedno po jedno žumance, kakao i otopljenu čokoladu. Na kraju lagano umešajte mlevene bademe.
Zatim, čvrsto umutite belanca i umešajte ih u smesu od žumanca.
Sadržaj sipajte u  kalupe u obliku srca i pecite na 250 stepeni deset minuta, smanjite temperaturu na 200 stepeni i pecite još dvadeset minuta. Kada je kolač pečen,  izvadite ga iz rerne, a kada se ohladi, svako srce presecite napola i poprskajte ekstratom ruma.
Za prvi fil penasto umutite maslac. U drugoj posudi na pari mutite jaja sa prah - šećerom i vanilin – šećerom. Skuvani fil skinite sa štednjaka i dodajte maslac, kakao i rastopljenu čokoladu. Na donju koru poređajte višnje i premažite filom, pa preko  stavite drugu koru poprskanu sokom od višanja.
Za drugi fil čokoladu izlomite na sitne kockice i stavite ih u posudu za mućenje. U
manju šerpu sipajte mleko i slatku pavlaku, stavite na ringlu i ostavite da proključa. Kada proključa, sklonite sa vatre, smesuprelijte čokoladom i mešajte dok se  ne istopi. Ostavite da se fil ohladi i njime premažite celo srce. Ukrasiti ga po želji.
Puslice sa ananasom
Osvežavajuće, penasto, hrskavo zadovoljstvo
Sastojci za 8 osoba:
Za puslice:
tri belanca
200 g šećera
malo soka od limuna
Za patišpanj:
150 g brašna
pet jaja
190 g šećera
kašičica esencije od vanile
Za žuti fil sa ananasom:
konzerva ananasa
tri jaja
100 g šećera
vanilin šećer
kesica želatina
Za pripremu žutog fila odvojite belanca od žumanca. Žumanca sa šećerom i vanilom  kuvajte na pari, pa postepeno dodajte mleko i želatin i mutite mikserom dok se fil ne zgusne. U ohlađeni fil dodajte sitno seckani ananas.
Za puslice dobro umutite belanca, postepeno dodajući šećer i nekoliko kapi limuna.  Čvrstu penu od belanca stavite u špric za torte, formirajte ih u željeni oblik i pecite u prethodno zagrejanoj rerni.  Pećcite ih na 120 vodeći računa da ostanu bele.
Ispecite klasičan patišpanj od navedenih sastojaka. Kada se ohladi, premažite ga žutim filom sa ananasom, preko poređajte puslice, dekorišite po želji i poslužite.
TIRAMISU
Umesto u kafu piškote možete umakati u rum
Sastojci za 6 osoba:
500 g maskarpone sira
0,5 l slatke pavlake
šest žumanaca
pet pakovanja piškota
kesica vanilin - šecera
70 g šećera u prahu
pola banane
150 g čokolade za kuvanje
šolja nes kafe

U dubljoj posudi mikserom penasto umitite slatku pavlaku pa joj dodajte maskarpone sir i mutite još tri minuta. Dodajte šest žumanaca, vanilin šećer i šećer u prahu. Dobro umutite i dodajte sitno iseckano pola banane. Mutite još tri minuta. U kalup za pečenje prečnika 27
centimetara ređajte piškote. Pre ređanja svaku piškotu natopite nes kafom. Na tihoj vatri istopite čokoladu za kuvanje pa njome prelijte piškote i sačekajte deset minuta da se ohladi. Na piškote i čokoladu stavite pola fila, potom opet natopljene piškote, pa drugi deo fila. Ceo kolač posuti kakao prahom ili čokoladnim mrvicama.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti