Igor Todorović: Poistovećivanje s masom i nasilna autentičnost su najveće modne greške

Igor Todorović: Poistovećivanje s masom i nasilna autentičnost su najveće modne greške

Autor: | 24/08/2013

0

Posle školovanja na prestižnoj umetničkoj akademiji "Koefia" u Rimu, gde se vrlo brzo istakao na odseku za visoku modu, modni kreator Igor Todorović vratio se u rodni Beograd, gde se uspešno bavi umetnošću vezanom za estetiku odevanja. Pored kreatorskog posla, kao osnovnog opredeljenja, Igor se godinama uspešno bavio i medijima, kako elektronskim, tako i pisanim, kroz licencne magazine u kojima je bio modni urednik. Naime, Igor je publiku osvojio na prečac britkim komentartima i vrcavim humorom. Mnogi gledaoci su ga zapamtili kao jednog od najduhovitijih članova žirija emisije "Šopingholičarke" na televiziji "Pink", gde je imao ulogu da edukuje mlade devojke kako da pronađu svoj modni izraz. Nikada nije nametao svoje mišljenje već je osluškivao želje učesnica emisije, baš kao i mišljenje njegovih brojnih klijentkinja koje rado nose njegove kreacije. Takav pristup modi i otvorenost za predloge Igor je stekao radeći kao stilista, kada je morao da pomiri želje kreatora, čije je modele stilizovao, i osoba koje ih nose. Atelje Igora Todorovića je mesto gde se mnogim poznatim damama, ali i ženama koje nisu pod svetlima reflektora, osmišljavaju raskošne toalete po njihovoj meri.
Uspešni, talentovani modni kreator u skladnom je braku sa suprugom Gordanom Marić-Todorović sa kojom ima desetogodišnju kćerku Sofiju, za koje rado stvara odevne predmete. Posle uspešnog predstavljanja svoje prve kolekcije, oktobra prošle godine, u Narodnom muzeju, Igor je uradio nove modele koje eskluzivno predstavlja u našem magazinu.

Kome je namenjena vaša nova kolekcija?

- Ova kolekcija nazvana "Butterfly zone", inspirisana je leptirom. Ima pomalo metaforičnog u svom modnom i stilskom izrazu, i to kroz četiri faze ili ciklusa života leptira. Metafora ove kolekcije i leži upravo u tome, da modeli prate ili, ako hoćete, inspirišu ženu od njene najranije mladosti do zenita lepote svake od njih kad je dostigne. Impuls kolekcije je indivudualan i, kao i do sada, u mojim kolekcijama nikad targetiran na banalan način prema onoj osobi koja će poneti neki od modela.

Koliko su važni materijali pri izradi haljina visoke mode?
- To je svojevrsna zabluda sa jedne strane, a, s druge, izuzetno važna stvar. Da bih bio jasniji, suština je u lepoti i poznavanju zanatstva koju visoka moda neguje, pa otuda malobrojni povlašćeni imaju tu sposobnosti i profesiju da u lošem materijalu naprave čaroliju kroja i forme, a u plemenitom naglase njegovu ekskluzivnost i performanse. Kao i u svakom zanatstvu iz učenika se rađa majstor, ne obrnuto, pa je za to potrebno više vremena i prostora.

Kakvu ženu imate na umu dok stvarate?
- Nemam na umu određeni tip žene ni u kom smislu pa ni po obliku tela, ali uvek imam na umu onu koja je stilski i modno osvešćena. Moja modna silueta razvijena je pre mnogo godina pod palicom izvanrednih profesora moje akademije u Italiji, i dalje je ista.

Da li je teže kreirati za žene koje nemaju savršene proporcije?

- Da, ukoliko ste etični i profesionalni.

Je li zahtevno dizajniranje venčanica jer sve dame tog dana žele savršeno da izgledaju?
- Taj specijalni dan ima svoje probleme na nivou mogućnosti i želja svake od devojaka koja se nađe u ateljeu na dogovoru. Kada kažem mogućnosti, ne mislim na materijalne, nego prvenstveno na stilske i funkcionalne. Ali, nije svaka venčanica nemoguća misija. Nedavno sam imao zadovoljstvo da dugo, ali sa velikom radošću radim na jednoj venčanici, za koju mi je devojka za koju sam je napravio rekla da je baš takvu zamišljala. Uspeh da postignemo zadovoljenje očekivanja i stilsku harmoniju veliki je kompliment za ceo atelje.

Koliko asesoar može da dopuni kreaciju?

- Detalji čine stil - kaže jedna modna izreka, ali na nju se, bar iz mog poimanja asesora, logično nastavlja i ona: "Manje je više".

Koji je najteži deo posla u stvaranju kolekcije?
- Dostizanje cilja, ograničenog svim elementima koji čine proces. U nekim elementima ili procesima stvaranja kolekcije uspete da ostvarite apsolutnu harmoniju, u nekima ne. Ipak i mala disharmonija vas uvek očvrsne na putu ka cilju koji imate, a to je, kada je o meni reč, da stanete iza onoga što ste predstavili, sa obe noge na zemlji.

Kreirate haljine i za svoju kćerku?
- Ponekad, vrlo retko, ali na to svakako utiču njene godine i želja da bude svoja što ja, ma koliko nekad ostajao bez reči na neke od njenih kombinacija iz domena "spajaj nespojivo", razumem i trudim se da svojom estetkom ne ugrozim nego samo usmerim. Biće to teška i duga borba.

Koliko vam njena zapažanja pomažu u radu?

- Radujem se njenom sazrevanju i gledanju na modne tokove u budućnosti. Verujem da će neka od zapažanja biti inovativna i korisna jer svet ostaje na mlađima, a ona već sad pokazuje sklonost da se za svoje stavove izbori. Kako stvari stoje, biće u prilici da svoj uticaj na moj rad i ostvari u bliskoj budućnosti. Već je počela da se trudi oko toga.

Da li za suprugu stvarate modele?
- Da, ali često se u estetici nekog od modela i sama prepozna i odluči da ga nosi, bez obzira što nije dizajniran samo za nju. I ona se drži svojih modnih pravila.

Kakva odela vi volite?
- U tom smislu sam završio modno-evolutivni proces u ovom životu. Postoji tačan kroj, dužina i kvantitavna promena u odnosu na neke modne izozove koja mi odgovara, ali ne odstupam od nekih svojih pravila. Neko će reći da to zvuči dosadno, ali ja verujem da je to jedino ispravno. Ne podležem impulsima, valjda su me prošle te prve dečje bolesti. Mušku modu posmatram sa vremenske distance i iz ugla mog obrazovanja, a modne trendove konzumiram ili ih primenjujem u skladu sa pravilima, ali pre svega spoznajom svojih fizičkih atributa, da ne kažem struka.

Da li ste nekoj ženi dali koristan savet u vezi sa modom?
- Na to bi morala da odgovori neka od žena koja je u nekom savetu prepoznala tajnu modnog svetog grala, neskromno rečeno. Ipak, mislim da je odstupanje od sistema ili prkošenje, pa i rušenje nekog od modnih sistema nekad korisnije za stil nego slepo praćenje trenda. U tom smislu svako podražavanje je pogrešno, najbolje je biti svoj.

Koja je najveća zabluda o visokoj modi i modi uopšte?
- Možda najbolje objašnjenje leži u Andersenovoj bajci "Carevo novo odelo". Moda nije odraz nečijeg stila, češće je odraz nečijih mogućnosti, a najbolje je kad je odraz ili slika sposobnosti i poznavanja. Poznavanje je najređi slučaj, pa možda i otuda toliko zabluda o toj velikoj umetnosti i biznisu kakav je moda.

Da li su visoke potpetice obavezne sa elegantnim haljinama poput vaših?
- Ne. Potpetice su nekad poželjne ili bolje pristaju nekoj haljini, ali bez ličnosti koja ume da iznese haljinu ostajemo na lingvističkoj metafori. Mnogo je lica, a malo ličnosti, bar ja to tako doživljavam.

Koje komade garderobe bi svaka devojka trebalo da poseduje?
- One u kojima se oseća da joj pripadaju. Ne one u kojima se trudi da pokaže da su njeni ili po njenoj meri, jer to se uvek vidi i prepoznaje.

Koju najveću grešku prave devojke kada je reč o uličnoj modi?
- Poistovećivanje sa masom, s jedne strane, i nasilna autentičnost, s druge. No, sve je to normalno, devojke moraju da prođu put na kojem će praviti greške i s vremenom izgrade svoj stil.

Ko je po vama modna ikona u Srbiji?
- Ikonografija je raznolika i široka, od paganske, preko kultne, pa sve do one filozofske i suštinske. S tim u vezi nisam rad da komentarišem modne ikone. Neku od "religija" svakako ću uvrediti.

Kakvi su vam planovi u sezoni koja je pred nama?
- U prvim danima septembra biće prikazana kolekcija koja se upravo završava za crnogorsko tržište i promociju će doživeti u izuzetnom prostoru novoizgrađenog poslovnog centra u Podgorici, na manifestaciji na kojoj će učestvovati još dva regionalna modna dizajnera. Istovremeno radim na novoj jesenjoj kolekciji moje druge linije pod nazivom "Igor", koja je dostupna u Beogradu. Kao posebna celina punom parom priprema se i kolekcija "Igor Todorović", koja će se u prvoj polovini oktobra predstaviti beogradskoj publici. Radujem se novim izazovima i ozbiljno radim na realizaciji svojih ciljeva, što mi jedino, nažalost, ostavlja malo vremena za odmor.

Piše: Jelena Vlahović
Foto: Miljana Vuković
Manekenka: Katarina Glumac
Šminka: Adrijana Mandić
Frizura: Jovana Yosie Veličković
Mesto snimanja: Atelje "Igor Todorović"

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin