Meksička kuhinja

Meksička kuhinja

Autor: | 11/12/2011

0

Jela sa ovog podneblja karakterišu žive boje, jaki ukusi i mnogobrojni začini, ali se pogrešno veruje da obavezno moraju da budu ljuta
ŠKAMPI U SUPI
Idealno toplo predjelo za drage goste
Sastojci za 4 osobe:
ZA SUPU:

-                    četvrtina šolje paradajza

-                    dva čena vlašca

-                    četiri kašike lista korijandera

-                    čen očišćenog belog luka

-                    tri sušene paprike

-                    jedan oljušten krastavac bez semenki

-                    tri četvrtine šolje soka od limuna

-                    četiri kašike jabukovog sirćeta

-                    dve kašičice soli

-                    šolja mineralne vode

-                    sveže mleveni crni biber

ZA ŠKAMPE:

-                    tri šolje vode

-                    pola glavice luka

-                    dva čena belog luka

-                    začinsko bilje

-                    40 škampi kojima je odstranjena ljuštura

-                    so
ZA GARNIRANJE:

-                    šolja sitno iseckanog paradajza

-                    pola šolje sitno iseckanog luka

-                    tri sitno iseckane suve paprike kojima su odstranjene semenke

-                    pet kašika sitno samlevenog korijandera

-                    tri kašike maslinovog ulja

-                    so

-                    sveže mleveni crni biber

Za pripremanje supe sve sastojke je potrebno kuvati dok se ne dobije homogena masa.
Škampe se pripremaju tako što se u loncu na srednjoj vatri kuvaju luk, beli luk, začinsko bilje i so. Kada provri prvi ključ, dodaju se škampe i kuvaju dok ne budu gotove.
Za garniranje se u činiji za sos pomešaju iseckani paradajz, luk i paprika i dodaju se začini.
Služi se u čašama za martini u koje se stavi malo garnirunga, potom se poređaju škampe i na kraju se sipa supa.
GOVEĐI MEDALJONI SA SIROM USUVIMPAPRIKAMA U UMAKU OD PEČURAKA SA BELIM LUKOM
Obrok kojim ćete prijatno iznenaditi ukućane
Sastojci za 4 osobe:

-                    četiri parčeta govedine (fileti od po 250 g)

-                    so

-                    sveže mleveni crni biber

-                    tri kašike maslinovog ulja „extra virgen“

ZA SIR UMOTAN U SUVE PAPRIKE:

-                    četiri kriške sira „panela“ dimenzija 8 x 3 centimetra

-                    četiri veće suve paprike, očišćene i bez semenki, natopljene u dve čaše tople vode.

-                    sveže mleveni crni biber
ZA UMAK OD PEČURAKA SA BELIM LUKOM:

-                    pola šolje maslinovo ulja

-                    četvrt šolje jabukovog sirćeta

-                    četvrtina glavice pečenog luka

-                    šest čenova očišćenog pečenog belog luka

-                    tri očišćene, pržene suve paprike potopljene u toploj vodi

-                    deset svežih pečuraka uzdužno isečenih

-                    so

-                    sveže mleveni crni biber

Pospite solju i biberom goveđe medaljone sa obe strane i premažite ih maslinovim uljem. Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi i propržite medaljone prema sopstvenom ukusu.
Izvadite meso i u istom tiganju propržite začinjeni „panela“ sir koji ste neposredno pre toga stavili u suve paprike.
Umak od pečuraka priprema se tako što se svi navedeni sastojci, osim pečuraka, dinstaju dok se ne dobije homogena masa.
Na tanjir ovalnog oblika stavite sir, na njega poređajte goveđe medaljone i dodajte debeli sloj umaka od belog luka, a povrh toga stavite uzduž isečene pečurke.
ČORBA OD KUKURUZA
Odlična ideja za toplo posluženje tokom hladnih zimskih dana
Sastojci za 6 osoba:

-                    kesa kukuruza u zrnu

-                    pola šolje šampinjona iseckanih na listiće

-                    pola glavice sitno iseckanog luka

-                    dva čena sitno seckanog belog luka

-                    četiri kašike svinjske masti

-                    litar pileće supe

-                    začinsko bilje

-                    so

-                    sveže mleveni crni biber
ZA GARNIRANJE:

-                    zelena salata

-                    limun

-                    rotkava iseckana na kolutove (po želji)

-                    mleveni origano

-                    mrvica mlevene crvene paprike

-                    kajmak

-                    narendani sir

-                    prženice
U loncu na srednjoj temperaturi otopite mast i propržite zajedno crni i beli luk. Dodajte i kukuruz i pržite otprilike pet minuta. Potom dodajte šampinjone, pileću supu i začinsko bilje i kada provri prvi ključ, začinite i pustite da se kuva tridesetak minuta, odnosno sve dok zrna kukurza ne budu dobro skuvana.
Ovo jelo služi se sa zelenom salatom ili rotkvom, prema želji, u koje se dodaju začini, kajmak, narendani sir i prženice.
SOČNA PILETINA
Meso je posebno ukusno zahvaljujući soku od pomorandže i limuna
Sastojci za 8 osoba:

-                    četiri pileće noge

-                    četiri pileća bataka

-                    četiri kašike svinjske masti

-                    šolja soka od pomorandže

-                    dve kašike soka od limuna

-                    dve kašike sirćeta

-                    dve šolje pileće supe

-                    pola glavice luka

-                    dva čena belog luka

-                    kašičica origana

-                    so

-                    sveže mleveni crni biber
ZA SOS OD PAPRIKE:

-                    četiri paprike isečene na kriške

-                    crni luk isečen na režnjeve

-                    četvrtina šolje soka od limuna

-                    pola šolje soka od pomorandže bez šećera

-                    pola kašičice origana

-                    so
ZA DODATAK:

-                    podgrejani pasulj

-                    tortilja od kukurza

U tiganju, na umerenoj temperaturi zagrejte mast i pržite pileće meso dok ne promeni boju. Sipajte vodu ili pileću supu tako da prelijete sastojke u tiganju, poklopite i kuvajte pile na srednje jakoj vatri.
Dinstajte ostale sastojke sve dok ne dobijete homogenu masu.
U tiganj sa piletinom sipajte izdinstane sastojke, začinite i ostavite da se kuva desetak minuta pošto provri.
Sos se priprema tako što ćete u činiji za sos pomešati sve saStojke, začiniti ih i ostaviti u marinadi desetak minuta pre serviranja.
Poslužiti toplo sa tortiljama od kukuruza, pasuljem i sosom od paprika.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin