Rejf Fajns postao građanin Srbije: Hvala što ste prihvatili ovog Engleza u vašu otadžbinu (video)

Povezane vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je uručio pasoš i ličnu kartu Republike Srbije Rejfu Fajnsu. Britanski glumac i reditelj je, zahvaljujući na pasošu, rekao na srpskom jeziku da nikada nije mislio da će postati Srbin.

– Velika mi je čast što danas mogu da Vam uručim ličnu kartu i pasoš Srbije. Obično ljudi kada govore o razlozima davanja nekome državljanstva ili zašto je neko zainteresovan da ga uzme, pronalaze, valjda polazeći od sebe, neke naopake razloge kao što su pare, politička povezanost. Ponosan sam što vam dajem ovaj pasoš što mnogo volite Srbiju i to je najvažnije – poručio je predsednik Vučić obraćajući se novom državljaninu Srbije.

Predsednik je rekao da zna da Fajns mnogo voli Srbiju još od snimanja prvog filma u našoj zemlji, gde je dolazio već gotovo deceniju.

 

– Mi Srbi smo srećni što Vas imamo za prijatelja, a sada i za sunarodnika. Ne samo zbog Engleskog pacijenta, već i onoga što ste radili i što radite za i u našoj zemlji – istakao je predsednik Srbije i dodao da zahvaljujući slavnom glumcu dobijamo subvencije za filmove u našoj zemlji.

Aleksandar Vučić kaže da vidi iskrenu ljubav prema Srbiji kod Fajnsa i da zna da će interese naše države zastupati kao što to čini svaki naš građanin koji iskreno voli svoju zemlju i bori se za nju.

– Želimo vam puno uspeha, dobrog rada i dobro snimljenih filmova. Kao jednom od najboljih glumaca i vrhunskih producenata, želimo da više vremena provodite ovde nego u svojoj prvoj domovini. Onu prvu niste mogli da birate, a ovu ste izabrali. Molim da sa istom strašću volite Srbiju uvek, kao što činite danas – naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da su on i građani Srbije srećni i ponosni do neba što je Fajns postao građanin Srbije, te najavio da će mu uzvratiti pažnjom, ljubavlju: „Dobrodošli u Srbiju, sada ćete Vi uvek biti domaćin u Srbiji, a nikada više gost“.

Fajns je na srpskom, zahvaljujući se na pasošu, rekao:

– Hvala Vam gospodine predsedniče. Nikada nisam mislio da ću postati Srbin. Sada izgleda jesam. Moj život obogaćen je vašom hranom, vinom, dobrotom i prijateljstvom. Hvala što ste prihvatili ovog Engleza u vašu otadžbinu. Počastvovan sam – naglasio je Fajns.

U Beogradu Rejf Fajns snima film o najvećem baletskom igraču svih vremena Rudolfu Nurejevu, a u Srbiji je 2010. godine snimio i film Koriolan. Britanski glumac 23. juna je bio gost na svečanosti koju je organizovao Aleksandar Vučić povodom stupanja na dužnost predsednika Srbije.

Fajns je dobio državljanstvo Srbije 7. septembra kada je rešenje o prijemu u državljanstvo potpisala premijerka Srbije Ana Brnabić. 

Ostale vesti iz rubrike