Sa terase pogled seže do Kruševca: Kuća Žike Šarenice u rodnom selu je kao iz bajke

Sa terase pogled seže do Kruševca: Kuća Žike Šarenice u rodnom selu je kao iz bajke

Autor: | 02/05/2024

0

Kuća Žike Šarenice u rodnom selu čuva uspomene

Žika Nikolić u penziju je otišao kao jedan od najpopularnijih televizijskih voditelja. Svima omiljeni Žika Šarenica u karijeri je postigao mnogo, ali nikada nije zaboravio odakle je potekao.

- Kvalitet čoveka ogleda se u njegovom nastojanju da ne zaboravi svoje poreklo i korene. Ja, upravo, odatle crpim energiju – rekao je jednom prilikom Žika koji u svakoj prilici rado spomene rodno selo Jasikovicu, nadomak Trstenika.

Antonio Ahel/ATAImages

 

Imanje koje je nasledio od oca Mališe i majke Stanke, sačuvao je u izvornom stanju, uz malo doterivanja.

- Kuća je ostala onakva kakva je bila kad su je moji roditelji napravili. Malo smo je osavremenili, ojačali smo zidove i sredili staze – ispričao je Žika, koji je vrata rodnog doma otvorio za snimanje emisije TV Prva Nećete verovati.

Pročitajte: Žika Nikolić - Ne smeta mi nadimak, ja sam čovek rođen na selu

Beli odžak na starinskoj kući vidi se nadaleko. Posebnu pažnju privlače prozori i ograda verande ofarbani u plavu boju.

Sa prostrane terase, na kojoj se nalazi drvena klupa i starinski fenjer, kada je lepo vreme, pogled seže do Kruševca. U dvorištu je i dalje drveće koje su zasadili Žikini roditelji, a baštu krase raznobojne muškatle.

 

 

- Otac je bio pravi srpski seljak. Živeli smo od poljoprivrede. Bilo je i teških dana, ali nikad se nije gladovalo. Nekad se živelo na proji, nekad na kajmaku, nekad na mesu – prisetio se voditelj, koji koristi svaku priliku da dođe u rodno mesto.

- Ovo je moja uspomena, nešto što u meni budi sreću. Želeo sam da sve ostane onako kako je bilo, što su podržali i moji potomci. Rado dolaze na ognjište i to me mnogo raduje.

U unutrašnjosti kuće vreme kao da je stalo. Masivni šifonjer, ćilimi na podu, stara furuna, porodična ikona..

Pročitajte: Najlepša u Kasidolu - Pogledajte kako izgleda kuća na dva sprata koju je Dragana Mirković sagradila roditeljima FOTO

U sobi, u kojoj je Žika Nikolić nekada radio domaće zadatke, danas je biblioteka namenjena meštanima sela.

- Ova prostorija je otvorena za sve ljude iz sela, posebno za decu. Mogu da svrate i uzmu knjigu koju žele, vrate je kad pročitaju, donesu neku svoju koju bi voleli da podele sa drugima – ispričao je Žika, koji je po obrazovanju profesor ruskog jezika.

 

 

 

Komentari (0)

Loading
Eva Čubrović Milan Maricic/ATA Images

Pročitajte još

Najnovije vesti