Priče o ženama odnele najviše zlatnih globusa u politički obojenoj ceremoniji (video)

Priče o ženama odnele najviše zlatnih globusa u politički obojenoj ceremoniji (video)

Autor: | 08/01/2018

0

Najveći pobednik sinoćnje dodele nagrada Zlatni globus je drama 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri' (Tri plakata ispred Ebinga u Misuriju), ali cela ceremonija je protekla u znaku #metoo pokreta i poziva žrtvama seksualnog nasilja i maltertiranja da progovore o svojim iskustvima.

'Three Billboards' odneo je ukupno četiri zlatna globusa, za najbolju dramu, najbolji scenario, najbolju glumicu (Fransis Mekdormand) i najboljeg sporednog glumca (Sem Rokvel).

- Svoja politička uverenja držim za sebe - rekla je Mekdormand prilikom primanja nagrade.

- Ali bilo je sjajno biti u ovoj prostoriji večeras, i biti deo ovog tektonskog pomaka u strukturi moći u našoj industriji. Verujte mi, žene u ovoj prostoriji nisu ovde zbog hrane. Mi smo ovde zbog posla - rekla je Mekdormand, kojoj je ovo bila šesta nominacija za zlatni globus i prva pobeda.

 

Nagradu za najboljeg reditelja dobio je Meksikanac Đuilijermo del Toro za dramu 'Shape of Water' (Oblik vode), a najboljim glumcem proglašen je Geri Oldman, koji je u filmu 'Darkest Hour' (Najmračniji čas) glumio Vinstona Čerčila.

 

Mlada Saoirs Ronan dobila je nagradu za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu, za njenu ulogu u filmu 'Lady Bird' (Ptica), koji je dobio i nagradu za najbolju komediju ili mjuzikl.

Televizijske nagrade pobrala je miniserija 'Big Little Lies' (Velike male laži), gde su globuse za glumu dobili Nikol Kidman, Laura Dern i Aleksander Skarsgard.

 

Nagrade je dobila i 'Handmaid's Tale' (Sluškinjina priča), te je serija proglašena najboljom dramskom serijom, a glavna glumica Elizabet Mos najboljom glumicom u dramskoj seriji.

 

Cela ceremonija je protekla u znaku borbe protiv seksualnog napastvovanja u Holivudu - gotovo sve zvanice nosile su crne haljine, a u publici su se mogli videti i brojni bedževi 'Time's Up' (vreme vam je isteklo), u znak podrške inicijativi protiv maltretiranja na poslu.

 

Brojne glumice su iskoristile dodelu nagrada kako bi izrazile svoju podršku žrtvama zlostavljanja, uključujući Nikol Kidman, Meril Strip, Mišel Vilijams i Emu Votson.

 

A trenutak večeri bio je dodela 'Cecil B. DeMille' nagrade za životno delo, koju je po prvi put dobila crnkinja - Opra Vinfri.

- Želim da sve devojke koje nas gledaju sada, ovde, znaju da je novi dan na horizontu - rekla je Vinfri u svom govoru.

- I kad taj dan najzad svane, biće to zbog brojnih veličanstvenih žena, od kojih su mnoge sada s nama u ovoj prostoriji, i nekih fantastičnih muškaraca, koji se zajedno snažno bore da postanu vođe koji će nas odvesti u vreme kada više niko neće morati da kaže 'Me too' - rekla je Vinfri.

 

Dobitnici zlatnih globusa

  • Najbolji film - drama - Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
  • Najbolji film - mjuzikl ili komedija - Lady Bird
  • Najbolja glumica u filmu - drami - Fransis Mekdormand (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)
  • Najbolji glumac u filmu - drami - Geri Oldman (Darkest Hour)

 

  • Najbolja glumica u filmu - mjuziklu ili komediji - Saoirs Ronan (Lady Bird)
  • Najbolji glumac u filmu - mjuziklu ili komediji - Džejms Franko (The Disaster Artist)
  • Najbolja sporedna glumica u filmu - Alison Dženi (I, Tonya)
  • Najbolji sporedni glumac u filmu - Sem Rokvel (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)
  • Najbolji redatelj filma - Đulijermo del Toro (The Shape of Water)

 

  • Najbolji scenario za film - Martin Mekdonag (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)
  • Najbolji animirani film - Koko
  • Najbolji film na stranom jeziku - In the Fade
  • Najbolja originalna muzika - Aleksandre Desplat (The Shape of Water)
  • Najbolja originalna pesma - This is Me (The Greatest Showman)
  • Najbolja televizijska serija - drama - The Handmaid's Tale
  • Najbolja televizijska serija - mjuzikl ili komedija - The Marvelous Mrs. Maisel
  • Najbolja miniserija ili televizijski film - Big Little Lies
  • Najbolja glumica u miniseriji ili televizijskom filmu - Nikol Kidman (Big Little Lies)
  • Najbolji glumac u miniseriji ili televizijskom filmu - Ian Mekgregor (Fargo)

 

  • Najbolja glumica u televizijskoj seriji - drami - Elizabet Mos (The Handmaid's Tale)
  • Najbolji glumac u televizijskoj seriji - drami - Sterling K. Braun (This Is Us)
  • Najbolja glumica u televizijskoj seriji - mjuziklu ili komediji - Vačel Brosnahan (The Marvelous Mrs. Maisel)
  • Najbolji glumac u televizijskoj seriji - mjuziklu ili komediji - Aziz Ansari (Master of None)
  • Najbolja sporedna glumica u televizijskoj seriji, filmu ili miniseriji - Laura Dern (Big Little Lies)

 

  • Najbolji sporedni glumac u televizijskoj seriji, filmu ili miniseriji - Aleksander Skarsgard (Big Little Lies)
  • Nagrada Cecil B. DeMille za životno delo - Opra Vinfri

Komičar i voditelj tok šoua Late Night na televizijskoj mreži NBC Set Majers je imao nezavidan zadatak - morao je da bude smešan u trenutku kada većini okupljenih nije bilo do smejanja.

USA Today piše da se znalo da ovo neće biti samo još jedna dodela nagrada kada je postignut dogovor da sve zvanice dođu u crnom kako bi iskazali podršku svojim kolegama koji su bili žrtve zlostavljanja.

Majers je uspeo da pronađe meru pa je vešto kombinovao šale o optužbama za seksualno zlostavljanje s očekivanim šalama na račun nominovanih i predsednika Donalda Trampa.

 

Voditelj je svoj uvodni monolog, koji je trajao nešto više od 12 minuta, otvorio sa "Dobro veče dame i preostala gospodo" te se vrlo brzo prebacio na ismejavanje Kevina Spejsija, Harvija Vajnstina i drugih visokoprofilnih zvezda optuženih za seksualno zlostavljanje i silovanje.

"Harvi Vajnstin ne može da prisustvuje večerašnjoj dodeli nagrada", rekao je Majers. "Čuo sam glasine da je lud i da je s njim teško raditi. Nemojte da brinete, vratiće se on za 20 godina pa će da postane prva osoba kojoj će zviždati tokom odavanja počasti preminulim delatnicima Holivuda."

"Uprkos svemu što se dogodilo prošle godine, šou mora da se nastavi. Na primer, drago mi je bilo da čujem da će se snimiti još jedna sezona serija Kuća od karata. Da li je Kristofer Plamer dostupan i za to? Nadam se da može da reprodukuje južnjački naglasak jer Kevin Spejsi to sigurno nije mogao", rekao je Majers. "Šta, je li ovo bilo pregrubo? Prema Kevinu Spejsiju?"

 

- Film Oblik vode dobio je najviše nominacija ove godine. Radi se o jednostavno prelepom filmu, međutim moram da priznam da sam, kad sam čuo da se u filmu naivna mlada žena zaljubi u morsko čudovište, pomislio, "o ne, ne još jedan film Vudija Alena". Kao "Manhattan" u vodi - našalio se Majers.

Majers je između dodela nagrada uveselio okupljene opservacijom o trenutnom stanju u američkom zakonodavstvu. "Sad je 2018. godina i marihuana je najzad dozvoljena dok seksualno zlostavljanje najzad nije", rekao je.

Komičar je svoj uvodni monolog zaključio s provokacijom na račun predsednika Donalda Trampa. "Pre sedam godina sam na Večeri dopisnika iz Bele kuće izrekao nekoliko šala o tome da naš trenutni predsednik nije kvalifikovan da preuzme tu dužnost. Neki su rekli da sam ga time motivisao da se kandiduje. Ako je to istina onda moram da kažem sledeće: Opra (Vinfri), nikada nećeš biti predsednica! Nemaš ono što je potrebno! I (Tom) Henks! Gde je Henks? Nećeš biti potpredsednik! Previše si zao i ljudi se s tobom ne mogu poistovetiti. Sad moramo samo da pričekamo."

hellomagazin.rs/m.g. guliver/getty

Pročitajte još