Advokat Romana Polanskog: Odluka Američke filmske akademije je psihičko maltretiranje

Advokat Romana Polanskog: Odluka Američke filmske akademije je psihičko maltretiranje

Autor: | 05/05/2018

0

Advokat reditelja Romana Polanskog ocenio je kao "zlostavljanje" odluku američke Akademije filmskih umetnosti i nauka da izbaci iz članstva čuvenog režisera.

Američka akademija, koja dodeljuje prestižne Oskare, saopštila je da će iz članstva izbaciti Polanskog i američkog komičara Bila Kozbija zbog optužbe o seksualnom zlostavljanju. Akademija je navela da je odluku donela u skladu s novim normama ponašanja usvojenim posle izbijanja seksualnog skandala producenta Harvija Vanjstajna.

-Odluka predstavlja psihičko maltretiranje mog klijenta koji je starija osoba. Staviti u istu ravan Bila Kozbija i Romana Polanskog predstavlja potpuni nesporazum, zlostavljanje, rekao je Frans presu advokat reditelja Jan Olženski.

Prema njegovim rečima, Polanski je imao samo jedan incident te vrste u životu, proglašen je krivim, snosio je odgovornost a žrtva mu je oprostila. Samanta Gajmer, žrtva reditelja, kritikovala je odluku Akademije, ocenjujući je "ružnom i surovom" i donetom "samo radi nekog imidža".

Olženski je rekao da je akademija godinama znala za taj slučaj i da odluka predstavlja "vrhunac licemerstva", dodajući i da nije isključena sudska reakcija.

Polanski, koji ima 84 godine, reditelj je kultnih ostvarenja "Nož u vodi", "Kineska četvrt", "Tesa", "Pijanista" i "Rozmarina beba". Dobitnik je brojnih nagrada širom sveta, među kojima Oskar za najbolju režiju za "Pijanistu". Reditelja i dalje goni američko pravosuđe zbog optužbi da je navodno silovao maloletnicu 1977. godine.

Hellomagazin.rs Guliver/Getty
Tagovi: Roman Polanski