Ava Gardner: Harizmatična holivudska boginja za kojom su muškarci ludovali

Ava Gardner: Harizmatična holivudska boginja za kojom su muškarci ludovali

Autor: | 06/01/2017

0

Predivne zelene oči, izazovne usne i naglašene jagodice, ali pre svega harizma, bili su razlog zbog kog je skaut filmskog studija "MGM" želeo da Avu Gardner po svaku cenu privoli filmskom svetu željnom žena zbog kojih će gledaoci kupavati bioskopske ulaznice.

Avinu fotgrafiju je ugledao u foto studiju njenog zeta u njujorškoj Petoj aveniji. Osamnaestogodišnja Ava tada je s porodicom teško živla u Severnoj Karolini i jedva je dočekala priliku da siromaštvo zameni holivudskim obećanjima.

Ava Gardner i Miki Runi

Od 1941. do 1945. godine snimila je 17 filmova u kojima je dobijala sporedne uloge tek s jednom izgovorenom rečenicom. Već tada započeo je njen buran život glumačke zvezde koji je "pokrenuo" brak s Mikijem Runijem. Iako se izgledom nije da se poredi s tadašnjim filmskim zavodnicima, Miki Runi je imao velikog uspeha kod žena.

Zbog njegovih brojnih neverstava i verbalnih i fizičkih sukoba, temperamenta Eva odlučila se za razvod. Utehu je pronašla u multimilijarderu Hauardu Hjuzu, spremnom da ponudi vile, dijamante i filmske uloge samo da bi bi mu postala supruga.

Sa Hauardom Hjuzom

Ipak, njen naredni brak bio je sa Frenkom Sinatrom. U međuvremenu, zbog uspeha filmova "Propagandisti" kao i "Snegovi Kilimandžara", Ava je postala glumica s velikim uticajem. Iskoristila ga je da bi Sinatri osigurala ulogu u filmu "Odavde do večnosti" za kog je dobio Oskara i povratio staru slavu. To je bio početak kraja njihovog braka.

Ava i njena najveća ljubav Frenk Sinatra

Iako je njihov bračni život bio pun svađa, intriga i ljubomornih scena, Ava ga je smatrala najvećom ljubavlju svog života. Razveli su se nakon šest godina, ali su i dalje ostali u dobrim odnosima. Sinatra je sklopio još dva braka, ali je nastavio da svakodnevno zove Avu i šalje joj telegrame s predlogom da se pomire. Ona je nekoliko puta pristajala, ali nisu dugo izdržali zajedno.

Ava Gardner je važila za boginju i muškarci su ludovali za njom. U privatnom životu je bila sklona žurkama i burnim vezama. Imala je harizmu kojom je sve osvajala i temperament koji joj je omogućio da uvek bude svoja. Praunuk Čarlsa Darvina ju je opisao kao "najbriljantniji primerak ljudske vrste".

Za ulogu u filmu "Mogambo" kog je snimila s Klerkom Gejblom 1953. godine, Ava je nominovana za Oskara za najbolju žensku ulogu, ali je prestižn nagradu na kraju osvojila Odri Hepbern za ulogu u filmu "Praznik u Rimu".

Ava je umrla 26. januara 1990. godine u 68. godini života. Uvrštena je među 25 najistaknutijih glumica svih vremena ostaće zapamćena kao jedna od najlepših žena Holivuda.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs/b.b. Guliver/Getty Images
Tagovi: Ava Gardner