Pola sata sa... Jelica Sretenović

Pola sata sa... Jelica Sretenović

Autor: | 21/02/2015

0

Od kada je pre četiri decenije počela svoj glumački život, dramska umetnica Jelica Sretenović ne prestaje da uživa u čarima poziva kome se i u šezdeset prvoj godini predaje sa istim žarom. Posle smrti supruga, beogradskog pravnika Miloša - Miše Sretenovića, popularna Koka iz serije “Bolji život” posvetila se kćerkama, mlađoj Olji i starijoj Ani, koja sa suprugom i sinom Milošem živi u Švedskoj. Dok se sa Mirjanom Bobić-Mojsilović i Katarinom Žutić priprema za put u Ameriku, gde će u nekoliko gradova izvesti predstavu “Svlačenje”, glumica za magazin “Hello!” govori o životnoj ulozi majke i bake i otkriva zbog čega život u Srbiji, uprkos svim benefitima, nikada ne bi menjala za onaj u Švedskoj.

Prvi put glumite u sitkomu u okviru šou-programa„Fantastik“ na televiziji “Prva”. Kakvo iskustvo vam predstavlja rad na ovom formatu?

- Nikada ranije se nisam oprobala u takvoj vrsti programa. Koleginica Nada Blam i ja lepo smo se uklopile kao prije, a u Srbiji se prije retko vole, pa vidim da je i narod zavoleo nas.

Koliko vam u toj novoj ulozi pomaže iskustvo iz stvarnog života?

- Gluma je gluma, a život je život, ali naravno da svako od nas i u glumi da deo sebe, jer ne možete da pobegnete od sebe.

Predstava “Svlačenje” kod publike odlično prolazi. Zbog čega mislite da publika tako dobro reaguje?

- Za takvu predstavu moraju da se nađu dva kompatibilna čoveka. Kaja je izuzetno profesionalna, odgovorna i fantastično se dopunjujemo. Mirjana često putuje na nastupe sa nama, nju publika mnogo voli i pred predstavu uvek održi motivacioni govor, kako ja to zovem. Obrati se publici uvek sa nekom drugom životnom porukom i najavi predstavu, a publika to voli da čuje.

S obzirom na to da putujete zajedno, kakva atmosfera vlada tokom putovanja?

- Na putovanjima se pretresa sve i svašta, naravno da vodimo te ženske razgovore. Vrlo se lepo slažemo i imamo jedan harmoničan donos, što je za predstavu dragoceno.

Gostovali ste u mnogim gradovima u zemlji, kao i u regionu, a sada vas očekuje odlazak u neku daleku destinaciju.

- Zadovoljstvo mi je da kažem da od 18. februara do 2. marta Mira, Kaja i ja sa predstavom putujemo u Ameriku. Ići ćemo u Toronto, Kičiner, Otavu, Edmund, Vankuver i Kalgari i jedva čekam. Zadovoljstvo je igrati tu predstavu, jer gde god odemo sale su pune.

S obzirom na iskustvo, da li vam Katarina traži savete?

- Ja nju gledam kao moju kćerku. Ona je zanimljiva, slatka i detinjasta, što mi se dopada kod nje, ali mi smo ravnopravne. Razgovaramo o različitim stvarima, ali nije to savetodavni odnos.

Nedavno ste sa koleginicom Lidijom Vukićević uživali u jednom noćnom klubu u Beogradu. Kako ste se proveli?

- Sa Lidijom se dugo nisam videla i ona me je pozvala da izađemo u taj klub, ali nije to za mene. Jedva sam izdržala, buka je bila ogromna i na izlazu sam obezbeđenju rekla: „Blago vama, momci“. Ja volim da izađem na dobru večeru u restoran, ali ne pamtim kada sam poslednji put bila na takozvanom tulumu. Kada posle predstave sednem sa kolegama na razgovor, to mi je najveći provod.

Kako provodite slobodno vreme?

- Prija mi da ne izađem iz kuće, eventualno odem u nabavku i ostatak dana provedem kod kuće. Uvek je knjiga pored mene, a u poslednje vreme najviše čitam biografije glumaca. Uzela sam da čitam biografiju Marlona Branda, a pre toga sam čitala Lorin Bekol.

Koliko je drugačija biografija holivudskih i naših glumaca?

- Kroz te priče vidite da je gluma na svim meridijanima ista i da svi imaju nedoumice. Na kraju shvatite da su sve dileme iste.

Planirate odlazak na zimski odmor?

- Za praznike sa mlađom kćerkom otputovala sam u Hurgadu. Sviđa mi se da u januaru pobegnem negde gde je trideset stepeni. Vidim da je Tajland sada hit, pola Beograda je tamo otišlo, ali meni se Egipat više sviđa.

Da li ste putovali u Švedsku kod starije kćerke Ane i unuka Miloša?

- Nisam, jer su oni došli kod mene za praznike. Unuk je takođe bio ovde, ali je Novu godinu proslavio u Švedskoj. On sada završava gimnaziju i čeka ga fakultet.

Hoćete li krenuti bakinim glumačkim stopama?

- Ne, Miloš upisuje ekonomiju na švedskom Kraljevskom univerzitetu. To mu je želja. Iako ima samo osamnaest godina, on i još dva druga imaju svoju firmu, ali to su takva društva i tamo je to normalno.

Možete li da zamislite život u toj zemlji?

- Švedska je prelepa država, naročito Stokholm, ali ja sada ne bih mogla da živim nigde drugde nego u Srbiji. To je divna, uređena zemlja, ali nije ovoliko zanimljiva. Srbija je zanimljiva zbog svih dešavanja, od loših do dobrih, ali mi smo navikli na turbulentnost. Kod njih je mir i možda deluje dosadno, ali prija mi kada odem na deset dana.

Prošlog marta proslavili ste šezdeseti rođendan. Kakav je vaš odnos prema godinama?

- Niti ih brojim, niti se osećam kao neko ko ima pedeset. Svaka godina je lepa i daj bože da se doživi što više njih. Koketiranje s mladošću je strašno, jer mladost brzo prođe, ona proleti i zato bi trebalo uživati u svakom trenutku.

Za razliku od mnogih vaših koleginica, vi se nikada niste opterećivali borama.

- Ako je jedna od najlepših svetskih glumica Brižit Bardo dopustila sebi da ima bore, zašto bi one meni bile bitne. Mladost i lepota kreću iznutra.

Da li se rekreirate?

- Volim da plivam, to mi je najbolja vežba. Teretana mi je bila dosadna i pre dvadeset godina, a kamoli sada. Jedno vreme šetala sam se na Košutnjaku sa prijateljicama, ali dovoljno je i da imate posla na sceni, u tome učestvuje čitavo telo i to je svojevrsni trening.

U poslednjem interjvuu za magazin “Hello!” izjavili ste da vam je dosta samoće i da vam je želja da se to promeni.

- Moram da kažem da se u međuvremenu nije desilo ništa po tom pitanju, ali i da ja u stvari to ne želim. Nisam fokusirana na to. Ja zaista mogu da budem srećna žena, jer sam doživela pravu ljubav. Niko ne može da utiče na to i da natera da mu se dogodi ljubav. Devojke danas jure za tim, ali ne vredi juriti, jer se to ne može stići. To se jednostavno dogodi. Kada se dva čoveka sretnu, to je neka viša, sudbinska energija, a taj susret se ne može zakazati.

Intervju: Deana Đukić

Foto: Life Content

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic hellomagazin