Lavinija Devenport: Inspiracija u uzbudljivim životnim pričama

Lavinija Devenport: Inspiracija u uzbudljivim životnim pričama

Autor: | 09/03/2012

0

Kada je supruga britanskog ambasadora u Srbiji Lavinija Devenport pozvana na druženje sa zanimljivim engleskim damama koje žive u Srbiji, nije ni slutila da će je njihove priče inspirisati da osmisli vrlo interesantan projekat, zajedno sa rediteljkom dokumentarnih filmova Anberin Pasha - Stevanović.
Uspešna Lavinija koja sa suprugom Majklom, ambasadorom Velike Britanije u Srbiji, ima troje dece, rado odlazi na okupljanje Britanki u Beogradu, koje se obično odigrava u prelepoj kući  Kulturnog centra “Pavlović”, u Jevremovoj ulici na Dorćolu.
- U toj kući, koja ima zanimljivu istoriju, odlazila sam na druženje i razmenu iskustva sa engleskim damama koje žive u Beogradu. Tu sam upoznala Anberin, koja mi je rekla da je režiser dokumentarnih filmova. Uradila je sjajne dokumentarce, među njima i odličan film “Mis Lil’s Camp”, koji govorio hrabrim američkim ženama. Upoznala me je sa svojim radom i tada sam pomislila da bi bilo dobro da napravi dokumentarni film o zanimljivim životnim pričama divnih dama koje su se okupile. One su sve Britanke, udale su se za Srbe, zbog ljubavi su došle da žive u Srbiji i osećaju se kao Srpkinje. Za mene je to  zanimljiv fenomen i odličan materijal za dokumentarni film. Anberin se složila da je ideja izuzetno zanimljiva pozvala sam je u rezideniciju na čaj, gde smo razmotrile tu ideju. U februaru je usledilo obeležavanje sto sedamdeset pet godina diplomatskih odnosa između Velike Britanije i Srbije, a dan posle toga počelo je snimanje dokumentarca o divnim Engleskinjama  koje u filmu govore o svom jedinstvenom iskustvu života u Srbiji, kroz njihove ljubavne priče - za magazin „Hello!“ raspoloženo kaže harizmatična Lavinija, koja je podržala početak snimanja dokumentarnog filma.
Prvi snimajući dan bio je u prelepom salonu britanske rezidencije na Dedinju, gde je pet žena pred kamerama rediteljke Anberin razmenjivalo često duhovita iskustva. Režiserka, koja je takođe udata za Srbina i živi i radi u Beogradu, prikupila je podatke iz prošlosti koji će biti prikazani u filmu kroz arhivske fotografije sličnih ljubavnih priča koje potiču iz devetnaestog veka. U njima će, takođe, biti prikazane priče o Engleskinjama koje su se udale za Srbe i preselile se zbogljubavi i braka.
- Dokumentarac će trajati četrdeset pet minuta i snimaće se do proleća, potom će biti prikazan na nizu filmskih festivala. Lokacije za snimanje će biti porodični domovi u kojima ove Engleskinje žive, kao i njihova radna mesta. Njihove priče su počele u vreme kada je na ovim prostorima bila država Jugoslavija i one su svedoci svih promena koje su se desile u zemlji. Životne i ljubavne priče ovih dama su fascinantne i govore o spajanju dve kulture i stvaranju doma gde se kulture prepliću. One su se zaljubile i prihvatile izazov koji im je ta ljubav nametnula. Započele su potpuno drugačiji način života u stranoj zemlji gde su stvorile život i stekle jaka prijateljstva, ali ne zapostavljaju svoje poreklo. Sve imaju decu koja su polu-Britanci, sačuvale su identitet iako su mnogo toga prihvatile sa ovog podneblja. Što se tiče njihovih muževa, oni su u dovoljnoj meri Srbi da ništa ne promene - šaljivo kaže rediteljka koja se pre nekoliko godina udala za Srbina i promenila prezime.
- Snimaćemo do marta i onda kreće postprodukcija. Mislim da će ovaj film doživeti uspeh na festivalima jer se u zapadnoj Evropi malo zna o situaciji u bivšoj Jugoslaviji. Zato smatram da će doživljaji žena koje su u Prvom svetskom ratu, pa čak i ranije, upoznale partnere iz Srbije u koje su se zaljubile i zbog njih promenile sve u životu, veoma zaintrigirati publiku i kritiku. Promene na koje su one pristale zbog ljubavi su fascinantne - zaključuje Anberin koja se sa ovim damama redovno druži i razmenjuje iskustva.

Piše: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti