Česta konzumacija pržene hrane je, pokazuje istraživanje sprovedeno na Harvardu, povezana s većim rizikom za srčane probleme i zastoja srca, koje se smatra poremećajem kod koga srce gubi sposobnost delotvornog pumpanja krvi, čime ne uspeva da zadovolji potrebe organizma.
Prema novim nalazima, ispitanici koji su prženu hranu jeli jedan do tri puta sedmično imali su prosečno 18 odsto veći rizik za srčani zastoj, piše “Health day”.
Učesnici istraživanja, kojima je pržena hrana na jelovniku bila četiri do šese puta sedmično, imali su 25 odsto veći rizik, a oni koji su prženu hranu jeli najmanje sedam puta sedmično, čak 68 odsto veći rizik.
Konzumacija takve hrane bila je povezana s većim unosom kalorija, što može da dovede do gojaznosti, hipertenzije, povišene koncentracije holesterola u krvi i bolesti srca.
U trinaestogodišnjem istraživanju su korišćeni podaci prikupljeni od 15.300 lekara prosečne starosti 66 godina.
Izvor: Tanjug
Foto: gettyimages.com
Pročitajte još
Srećna sam u vezi kao nikad pre, tvrdila je Anabela Atijas 2011. godine. Te reči nisu se odnosile ni na Gagija Đoganija, ni na Andreja Atijasa, muškarce sa kojima se venčala
20/05/2024
Saznajte višePlato kod Geozavoda sinoć je bio krcat fanovima koji su uživali i veselili se uz dobro poznate hitove legendarnog benda, koji su beogradsku publiku bacili na noge
20/05/2024
Saznajte višeDa li “vreme leči sve rane” i zašto ne? Odgovor na ovo pitanje mogla bi da ima književnica Vesna Radusinović koja je ostala bez svog životnog oslonca
20/05/2024
Saznajte višeĆerka Darije Kisić proslavila 20. rođendan, svi kažu da je slika i prilika svoje majke
Ćerka Darije Kisić proslavila 20. rođendan
20/05/2024
Saznajte više
Komentari (0)