U neoljuštenoj jabuci srednje veličine nalazi se 4,4 grama celuloze, a kada je ogulite, hranljiva vrednost se svede na 2,1 g, a organizmu su dnevno potrebna tri grama!
Mnoge osobe jedu jabuke ali bez kore, a nutricionisti ističu da tako prave veliku grešku. Evo i zašto... U neoljuštenoj jabuci srednje veličine nalazi se 4,4 grama celuloze, a kada je ogulite, hranljiva vrednost se svede na 2,1 g, a organizmu su dnevno potrebna tri grama! Osim toga, ovo voćka sa korom ima 8,4 mg vitamina C, a bez nje 6,4. I količina vitamina A znatno se smanjuje kada sa jabuke oljušte.
Stručnjaci koji ih pre jela samo operu, čine dobro za svoj disajni sistem. Za to je zaslužan antioksidans kvercetin, koji se, osim u jabukama, nalazi i u borovnici, brokoliju, spanaću, crnom luku, crvenom vinu... Istraživanje je pokazalo da osobama koje nedeljno pojedu više od pet jabuka, upravo zbog kvercetina pluća mnogo bolje rade, a i pamćenje im je na zavidnom nivou, jer se ovaj antioksidans uspešno bori protiv oštećenja tkiva u mozgu.
Izvor: Novosti.rs
Foto: freedigitalphotos.net
Pročitajte još
Tata, mama i Vukan: Tamara Vučić pokazala kako je ofarbala jaja, odabrala najstariju tehniku
Tamara Vučić ofarbala jaja za Uskrs
02/05/2024
Saznajte višePogledajte prvu fotografiju Srđana Đokovića posle operacije, Dijana se ne odvaja od povređenog muža
Srđan Đoković uslikan posle operacije
02/05/2024
Saznajte višeUmrla poznata srpska glumica, Maja Volk slomljena zbog smrti prijateljice: Pretužna sam...
Maja Volk slomljena zbog smrti prijateljice
02/05/2024
Saznajte višeĆerki Jelene Karleuše i Duška Tošića bilo je namenjeno drugo ime, evo zašto su je nazvali Atina
Atina Tošić trebalo je drugačije da se zove
02/05/2024
Saznajte više
Komentari (0)