Vest koja će obradovati ljubitelje jagoda, malina i kupina je da, prema najnovijem istražvanju harvardskih naučnika, konzumiranje ovih voćki značajno smanjuje rizik od dobijanja infarkta. Istraživanja se zasnivaju na broju od 93.000 žena, praćenih tokom 18 godina. Rizik od dobijanja infarkta bio je 34 posto manji kod onih koji su jeli ove voćke tri puta nedeljno, u odnosu na one koji ih nisu jeli uopšte. Porcije koje su uzimali nisu bile veće od polovine šolje.
S obzirom na to da su ljubitelji voća generalno zdraviji, istraživanje je moralo da uključi brojne faktore, poput indeksa telesne masnoće, fizičke aktivnosti, gojaznosti, upotrebu kofeina i alkohola, kao i genetske predispozicije za ovu bolest. Čak i kada su među parametre dodali dijabetes i hipertenziju, procenat se nije menjao – ostao je na 34 podeljku.
Skriveni heroj iz ovog voća je antocijanin, flavonoid. On se može pronaći i u plavom patlidžanu. Prethodna istraživanja pokazala su da antocijanin pruža prirodnu zaštitu srcu, uključujući i protiv upalne efekte.
Prema istraživanju, studija nije pokazala da isti efekat nastaje upotrebom flavonoida kao veštački dobijenog dodatka.
Izvor: Novosti, Život+
Pročitajte još
Veliki petak u domovima poznatih: Pogledajte kako su zvezde ofarbale jaja, čija su najlepša?
Veliki petak u domovima poznatih
03/05/2024
Saznajte višeVeliki petak u domu Nataše Bekvalac: Kad vidite ko je zadužen za ukrašavanje jaja, istopićete se
Nataša Bekvalac ofarbala jaja za Uskrs
03/05/2024
Saznajte višePorodica ponovo na okupu: Kaća Grujić blista u zagrljaju muža, ćerka Katja najsrećnija
Katarina Grujić otputovala kod muža u Atinu
03/05/2024
Saznajte više
Komentari (0)