Prirodom protiv celulita

Prirodom protiv celulita

Autor: | 16/07/2013

0

Celulit nastaje usled više faktora kao što su: nepravilna ishrana, umanjena fizička aktivnost, hormonski disbalans, genetske predispozicije, pušenje, stres... Pojava celulita znatno je češća kod žena nego kod muškaraca, što govori da je uticaj hormona veoma bitan i da nastaje usled visokog nivoa hormona estrogena.

Poznato je da se teško iskorenjuje jer iziskuje dugotrajan tretman koji zahteva i promenu načina života. Celulit nije samo estetski problem, već ga treba shvatiti kao bolest koja u naprednoj fazi izaziva bolove na dodir mesta zahvaćenog celulitom. Kasnije može dovesti do ozbiljnih problema sa cirkulacijom i opterećenja zglobova.

Naučna istraživanja pokazuju da uspešna borba protiv celulita, leži u pravilnom načinu ishrane i fizičkoj aktivnosti.

Kada je ishrana u pitanju, organizmu je potrebno obezbediti što više tečnosti kako bi se ubrzala razmena materija i izbacivanje toksina. Najbolje je piti nehlorisanu izvorsku vodu i biljne čajeve koji ubrzavaju cirkulaciju i detoksikaciju organizma. Za lečenje celulita najboli efekat imaju čajevi od koprive, maslačka, preslice, peteljki trešanja i nezaobilazni zeleni čaj.

Za izbacivanje štetnih materija iz organizma povećati unos namirnica bogatih vitaminom C (limun, kivi, paprika), zatim namirnice bogate kalijumom (banane, breskve, grašak, integralne žitarice, orasi, badem) i sumporom (piletina, riba, mleko, jaja). Artičoka, kupus i ananas takođe su dobar prirodni lek protiv celulita jer su prirodni diuretici i antioksidansi. Soja i sojini proizvodi će svakako dobro doći.

U borbi protiv celulita važno je izbegavati: masnu hranu bogatu holesterolom, slatkiše, beli hleb, alkohol, cigarete, kafu, gazirana pića, konzerviranu hranu. Važno je znati da prekomeran unos soli, zadržava vodu u organizmu, zato hranu ne soliti više nego što je potrebno.

Ne treba zanemariti svakodnevno vežbanje pa makar to bila i lagana šetnja čime se ubrzava metabolizam. Šetnja u prirodi obezbediće dovoljne količine kiseonika neophodnog organizmu.

Blaga masaža podstiče cirkulaciju što je bitno u borbi protiv celulita.

Opuštanje i meditacija su odlična preventiva jer mogu blagovremeno sprečiti nastanak celulita.

Za pripremu preparata protiv celulita koji se koriste spolja (razne kreme i ulja), najbolji prirodni lek je biljka bršljan.

Čaj od maslačka protiv celulita

Malu kašiku usitnjenog suvog korijena maslačka staviti u 2 dl vode i kuvati na laganoj vatri nekoliko minuta. Zatim ostaviti da odstoji 15 minuta pa procediti. Čaj piti nezaslađen ili zaslađen medom, i to nekoliko puta tokom dana.

Čaj od maslačka pročišćava organizam i pomaže u borbi protiv suvišnih kilograma i celulita.

Ulje od bršljana protiv celulita

U tamnu flašu naliti 1/2 l maslinovog ulja pa u njega potopiti 20 gr listova bršljana, desetak kapi esencijalnog ulja ruzmarina i nekoliko kapi limuna. Flašu zatvoriti i ostaviti 40 dana na toplom i tamnom mestu. Jednom dnevno malo promućkati.

Nakon toga procediti i blagim utrljavanjem (dok koža ne upije) nanositi na područja zahvaćena celulitom, svako veče kako bi ulje delovalo tokom noći.

Krema od bršljana protiv celulita

U 500 gr svinjske masti dodati po 50 ml tinkture lista bršljana, 50 ml ulja čičkovog korena i 50 ml ulja od cvetova nevena. Smešu zagrejati na 70 °C i uz stalno mešanje dodati 50 ml otopljenog pčelinjeg voska.

Gotovu smešu razliti u posudice i dobro ih zatvoriti. Svako veče pre spavanja naneti kremu na delove tela zahvaćene celulitom i masirati po 15 minuta.

Izvor: kodren.com

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: celulit maslačak

Pročitajte još

Najnovije vesti