Vasil Hadžimanov: Kultura u celoj bivšoj Jugoslaviji je kritična

Vasil Hadžimanov: Kultura u celoj bivšoj Jugoslaviji je kritična

Autor: | 21/07/2013

0


Talentovani kompozitor, klavijaturista i aranžer Vasil Hadžimanov i njegov bend leto provode radno. U petak uveče su, zajedno sa džez divom Biserom Veletanlić nastupali u Aranđelovcu na manifestaciji „Mermer i zvuci“, 22. jula očekuje ih koncert u Inđiji, 23. jula u Beogradu, a 15. avgusta u Nišu. Paralelno sa svirkama svoje grupe, Vasil nastupa i sa „Darkvud dabom“ i to u Vršcu (večeras), Vladičinom Hanu (26. jul), Zaječarskoj gitarijadi (2. avgust), festivalu „Teraneo“ u Šibeniku (9. avgust), Sarajevu (22. avgust), Zagrebu (28. septembar)...
- Celo leto provešćemo u sličnom tempu, ponajviše zbog novog, petog po redu studijskog albuma „Can you dig it“ - kaže Vasil Hadžimanov.
- Otkako je objavljen, krenula je lavina svirki, što samostalnih, što na džez festivalima.
Na prestižnom „Nišvilu“ VHB svirao je nekoliko puta, još dok je to bio mali siromašni džez festival, koji niko nije pomagao. Naš sagovornik ističe da je „Nišvil“ danas veliki festival koji je izgradio ime i reputaciju, ali VHB na njemu nije nastupao otkako je postavo veliki festival. Sredinom avgusta u gradu na Nišavi predstaviće novi album, a na pitanje kako komentariše to što je ovog leta „Nišvil“ koji ima status manifestacije od nacionalnog značaja umalo ugašen jer po odluci komisije za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture i informisanja nije dobio ni dinara podrške, Vasil odgovara:
- To je generalni problem ne samo „Nišvila“ nego i okruženja i društva. Ako se razmišlja na taj način, odosmo još dublje, mada smo odavno duboko u... da ne kažem čemu. Ako je u Srbiji kultura na poslednjem mestu, imaćemo sve gluplje i bezobraznije građane kojima neće ništa biti bitno. A ozbiljno idemo u tom pravcu već 20 godina.
Vasil ističe da je sličan problem sa festivalima svuda u okruženju. Nedavno su, veli, svirali u Dubrovniku, u prelepom amfiteatru iznad grada sa koga puca pogled na more, kada mu se jedan od tamošnjih organizatora entuzijasta požalio na celokupnu scenu i stanje kulture u Hrvatskoj.
- Rekao mi je da mu svi govore da prestane i digne ruke od muzike, a ne da i dalje gura glavom kroz zid - objašnjava Vasil.
- Iz iskustva znam da je ceo prostor bivše Jugoslavije u dosta kritičnom stanju kad se priča o kulturi i generalno o muzici. Nijednom festivalu nije lako, ali su organizatori uporni i teraju dalje.
Hadžimanov dodaje da je prezadovoljan beogradskom promocijom novog albuma „Can you dig it“ u „Mikser hausu“, odzivom publike i koncepcijom VHB, jer su napravili multimedijalno veče, sa izložbom, projekcijom spota, koncertom, da bi na kraju sami članove grupe „glumili“ di-džejeve. Publika je, ističe, bila fenomenalna, „lep svet, nasmejen, pozitivan“...
A da li će u ovom zgusnutom koncertnom rasporedu ipak naći vremena da ode na letovanje?
- Hoću, hoću, to obavezno mora da padne. Već 15 godina odlazim familijarno na Adu Bojanu - naglašava Vasil.
- Tamo je zaista fascinantno, pravi raj na zemlji i mir, preko potreban i meni i mojoj supruzi Nataši, jer smo cele godine u konstantnoj akciji i panici. Za razliku od nekih klinaca koji imaju mirne i dosadne živote, pa kad odu na more hoće u diskoteke, nas dvoje tražimo kontru, apsolutni mir i prirodu. Nisam ni pokušao da odem na neko drugo mesto. U stvari jesam, jednom u Egipat, ali ništa ne može da se poredi sa Adom Bojanom.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti