Kraljica Elizabeta dobila voštanu figuru u muzeju "Madam Tiso"

Kraljica Elizabeta dobila voštanu figuru u muzeju "Madam Tiso"

Autor: | 15/05/2012

0

Britanska kraljica Elizabeta II dobila je povodom dijamantskog jubileja novu voštanu figuru u poznatom muzeju Madam Tiso u Londonu. Kako prenosi AFP, 20-člani tim radilo je četiri meseca na figuri od voska prirodne veličine, čija je izrada koštala 150.000 funti (187.000 evra). Nova "voštana" kraljica ima repliku državne krune i bele haljine od svile, satena i čipke, koje 86-godišnja Elizabeta II nosi na svom zvaničnom jubilarnom portretu.

Nova figura postavljena je pored figura princa Vilijama i njegove supruge Kejt Midlton, koje su otkrivene prošlog meseca, a prikazuju mladi kraljevski par u trenutku kada su objavili svoju veridbu. Pored njih su još figure četiri člana kraljevske porodice.
- Ovo je topliji, nežniji prikaz kraljice. Poslednji put kada smo napravili njen model bilo je 2001. Ovo je nova verzija koja je prikazuje nešto starijom - kazao je portparol muzeja. To je 23. voštana skulptura Elizabete II otkako se 1928. kao dvogodišnja devojčica prvi put pojavila u toj poznatoj turističkoj atrakciji britanskoga glavnoga grada.

U Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu povodom dijamantskog jubileja kraljice Elizabete ove sedmice biće izloženo 60 njenih formalnih i neformalnih portreta nastalih tokom njenih 60 godina na vlasti.

Na izložbi ''Kraljica: Umetnost i slika'' (The Queen: Art and Image) naćiće se portreti mnogih renomiranih, svetskih umetnika, a publika će biti u prilici da vidi kako su kraljicu doživeli umetnici kao što su konceptualni umetnici Gilbert i Džodž, Endi Vorhol i Džerard Rihter.
Izložba otkriva mnoge aspekte jedne kraljice, koja je nakon šest decenija na prestolu ipak ostala neka vrsta misterije.
- Kraljica je i dalje fascinantan lik, enigma - rekao AFP-u Pol Murhaus, koji je kustos izložbe koja je imala svoju turneju po Velikoj Britaniji, a konačno biće otvorena i u Londonu u četvrtak.

- Ovo su slike ispitivanja - objasnio je on.
- Neke od njih zaista pitaju: Da li nam treba kraljica?
Snimci kraljice na doručku sa njenom porodicom ili dok obavlja papirološke poslove sa svojom sekretaricom naćiće se pored tradicionalnih portreta u okviru kompletne postavke. Neke fotografije koje se nalaze na izložbi prikazuju najveće krize kroz koje je prošla kraljevska porodica, kao što su tri razvoda kroz koja su prošla tri od četiri kraljičina deteta.
Na izložbi se nalazi i slika na kojoj je kraljica koja stoji u kabanici i koja kontroliše šta je ostalo nakon razornog požara 1992. godine koji je zahvatio kraljičin omiljeni zamak, Vindzor. Jedna od slika prikazuje kraljicu i njenog supruga princa Filipa kako stoje ispred kapija Bakingamske palate među velikom gomilom cveća koja je ostavljena u čast princeze Dajane koja je poginula 1997. godine. Slika Lusijana Frojda iz 2001. godine ističe kraljičino iskustvo i starost, a Hju Lok je uradio njen vudu portret koji je prikazuje sa širokim žutim očima.

Lok je rekao AFP-u da on nije ni republikanac ni monarhista, ali se osećao čudno dok je odrastao u Južnoj Africi gde su njegovi udžbenici bili ukrašeni kraljičinim slikama, jer je to bila britanska kolonija.
- To je čudna stvar - rekao je on.
- Glavni u državi ti je beo, dok su stanovnici zemlje crni.
Vizuelni umetnik Kris Levin je uslikao kraljicu sa zatvorenim očima nazvavši ovu sli ku ''Lakoća postojanja'' i rekao je da oseća ''istinsku ljubav prema njoj''.
- Ona je veoma draga stara dama - rekao je on.
Fotograf Patrik Ličfild ju je uslikao kako se smeje na palubi svoje omiljene kraljevske jahte "Britanije", dok ju je američki fotograf Eva Arnold uslikala kako gleda ka nebu držeći veliki kišobran. Prvi portreti mlade kraljice, prikazani takođe na izložbi, iz 1950-tih su oličenje elegancije, kaže Murhaus.
- Ljudi su videli Dajanu kao glamuroznu i sada Kejt Midlton prolazi kroz to - Murhaus je rekao, dodavši da su zaboravili da je i kraljica sa 24 godine bila atraktivna žena.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti