Godinu dana od odlaska legende: Na današnji dan nas je napustio Dragan Gaga Nikolić

Godinu dana od odlaska legende: Na današnji dan nas je napustio Dragan Gaga Nikolić

Autor: | 11/03/2017

0

Iako već godinu dana nije sa nama, legendarni glumac Dragan Gaga Nikolić još uvek živi kroz svoje uloge, dela i sećanja prijatelja i bliskih ljudi. Jedan od simbola Beograda, najveći šmeker, pravi gospodin, istinski mangup, Dragan Nikolić napustio nas je 11.marta 2016. godine.

A post shared by Dragan Nikolić (@gaganikolic_) on Mar 10, 2017 at 3:03pm PST

Rođen je 20. avgusta 1943. godine u Beogradu kao Dragoslav, ali zbog jedne štamparske greške, tokom celog života je bio poznat kao Dragan. Na kraju televizijske serije "Dovoljno je ćutati" umesto Dragoslav, stajalo je Dragan, i tako je i ostalo – Dragan Gaga Nikolić.

Predstavljena monografija o Draganu Nikoliću: Gagu nikada nećemo zaboraviti 

Odrastao je na Crvenom krstu, a sa samo 17 godina, kao najmlađi student je primljen na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

A post shared by Dragan Nikolić (@gaganikolic_) on Mar 10, 2017 at 1:10pm PST

Njegov veliki talenat doneo mu je prvu manju ulogu u 21. godini, u filmu "Pravo stanje stvari", a onda je usledila i prva ozbiljnija uloga u filmu Živojina Pavlovića "Kad budem mrtav i beo" (1967). Nakon toga su se uloge samo nizale, a sa njima i nagrade. Glumio je u više od 30 filmova, a uloga Prleta u seriji "Otpisani" donela mu je veliku popularnost.

Nije jednostavno nabrojati sve filmove u kojima je glumio Dragan Nikolić, ali navešćemo neka od njegovih maestralnih ostvarenja: Tri sata za ljubav, Homo homini, Život je lep, Horoskop, Bube u glavi, Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji, Mlad i zdrav kao ruža, Bez reči, Nacionalna klasa, Ko to tamo peva, Banović Strahinja, Sezona mira u Parizu, Nešto između, Balkan ekspres, Obećana zemlja, Poslednji krug u Monci, Original falsifikata, Bure baruta, Zona Zamfirova...

Žarko Laušević o Draganu Nikoliću: Gaga, moj brat, ćale, venčani kum i prijatelj pre svega

Neke rečenice koje je izgovorio u svojim legendarnim filmovima koriste se često i danas, pa se tako njegova čuvena.

-Ti, nemoj da vređaš, ja sam šlager pevač - iz filma "Ko to tamo peva", ukorenila u svakodnevnom govoru.

Nagrada "Pavle Vuisić" za životno delo dodeljena mu je 2000. godine.

Gotovo pet decenija bio je u braku sa koleginicom Milenom Dravić, koju je upoznao 1969. godine, na snimanju filma "Horoskop Bore Draškovića".

A post shared by Svrcko (@cali.zvrk) on Mar 14, 2016 at 11:19am PDT

– Smatram da je najlakše nešto preseći i završiti, mnogo je teže boriti se. Ponekad i mala svađa može da osveži dan. Ponekad je potrebno biti i ljubomoran jer je i to jedan od pokazatelja ljubavi, samo što ja nisam to pokazivao. Što se nekih svađa tiče, Milena je uvek bila glasnija, ali je i brže praštala – ispričao je Gaga za jedan ugledni beogradski magazin, formulu za uspeh te dugotrajne ljubavi.

U 72. godini Gaga Nikolić se preselio u večnost. Pored brojnih uloga po kojima ga pamtimo, on će ostati zauvek upamćen kao čovek koji je navike i prijatelje iz detinjstva zadržao do poslednjih dana, veliki gospodin, još veći humantirac, i dobar prijatelj i simbol Beograda kakvog više nema.

A post shared by Blagota Tomovic (@blagotaa) on Mar 15, 2016 at 1:57am PDT

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs arhiva Hello!/instagram
Tagovi: dragan nikolić