Za sve nas koji nemamo zlatnu ulaznicu za kraljevsko venčanje ovog meseca, neverovatne fotografije koje će bitiobjavljene na ovim stranciama pružaju nam fascinantan uvid u izuzetno okruženje koje će dočekati goste Bakingemske palate. Pošto će sa venčanja biti objavljeno samo nekoliko zvaničnih slika, ove fotografije su retka prilika da se zaviri u palatu koja će otvoriti vrata svojih devetnaest raskošnih državničkih soba posle službe u Vestminsterskoj opatiji.
- Ove sobe karakteriše izobilje - kaže Dženifer Skot, pomoćnik kustosa zaduženog za slike u kraljevskoj kolekciji. - Kad ih vide, ljudi će zaista pomisliti: 'Ovo je stvarno izuzetna palata'“.
Sve tri vojne službe u kojima je princ Vilijam služio - Pešadija, Kraljevska mornarica i RAF (Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo) - odigraće tog dana ključnu ulogu. Više od hiljadu veterana i vojnih muzičara ići će u koloni od Vestminsterske opatije do Bakingemske palate, dok će počasna garda koja će se sastojati od tri oficira i sto jednog pripadnika drugih činova iz Velške garde čekati povratak svadbene povorke u prednjem dvorištu palate. Vojnici iz sve tri službe, koji su odabrani ili zbog lične povezanosti sa princem ili zbog izuzetnog doprinosa u službi, stajaće duž puta dok mladenci budu napuštali opatiju.
Dok će se proslava širom zemlje odigravati na ulicama, po domovima i izvan palate, povlašćenih šest stotina zvanica prisustvovaće popodnevnom prijemu, a tri stotine najbližih rođaka i prijatelja prisustvovaće večeri i plesu, dok će svi cirkulisati i družiti se u palati, uživajući u umetničkim delima neprocenjive vrednosti i prelepo ukrašenim prostorijama.
- Zamislili smo prijem tako da se i domaćini i gosti kreću po palati - kaže Edvard Grifits, zamenik upravnika kraljevske palate. Među sobama koje će se koristiti za prijem biće “Beli” i “Plavi salon”, “Muzička soba” i “Kraljevska trpezarija”, kao i “Galerija slika”. Sve se nalaze u zapadnom krilu i obično u njima odsedaju samo šefovi država i zvaničnici. Ovo će biti prostor u kojem će se odigravati glavni deo prijema, a tu će biti izložena i torta koju će okruživati slike starih majstora, uključujući Kanaleta, Rembranta, Rubensa i Ticijana, čija je dela kraljevska porodica skupljala vekovima. Neke od slika donete su iz trezora Kraljevske kolekcije.
- Kad god je reč o nekoj važnoj prilici, postaramo se da budu izložene slike najvećih majstora i da ljudi vide Bakingemsku palatu u najboljem izdanju - kaže Dženifer. Dodaje da je za sve koji su studirali istoriju umetnosti, a među njima su i Vilijam i Kejt, koji su pohađali ovaj predmet na Univerzitetu “Sent Endrjuz" ulazak u ovu sobu pravi poklon i neverovatno iskustvo.
Naravno, u palati su tokom godina održavani mnogi veliki događaji, ali kraljica Viktorija, prva vladarka koja je ovde živela, od 1837. održala je najviše zabava.
- Ona je ovu palatu koristila za zabave i u njoj je održala mnoštvo balova - kaže Dženifer. - Tada shvatite koliko je ovo mesto posebno, magično i veoma bogato istorijom.
Zamenik upravnika Edvard i njegov tim zaduženi su za ukazivanje gostoprimstva gostima, ketering i održavanje palate. Godišnje se ugosti oko pedeset hiljada posetilaca na prijemima, večerama, ručkovima i baštenskim zabavama, pa je ovaj tim i više nego spreman za nastupajuće venčanje. Na dan venčanja biće prisutan neverovatno mali broj osoblja, od kuvara i lakeja do garderobera, koji će izvršavati sve zadatke, od otvaranja vrata do posluživanja hrane i pića. Edvard kaže da će se gostima služiti šampanjac i kanapei kako budu pristizali i da će im piće biti dosipano čitavog dana. Mladenci planiraju da do uveče piju samo gazirane sokove, ali će nazdraviti šampanjcem. Kraljičin glavni kuvar Mark Flanagan ne odaje nikakve tajne u vezi sa menijem za topla i hladna predjela koja će biti poslužena. Međutim, otkrio je da će biti pripremljena od najboljih namirnica u Britaniji, a mnoge će biti dopremljene iz kraljičinih vrtova i imanja. Ukusna predjela, koja će moći da se pojedu u dva zalogaja, osmisliće Mark i njegov tim od dvadeset jednog kuvara. „Želimo da ljudi pri odlasku kažu: 'Ovo je bilo izuzetno!'“, kaže Mark. Svakog dana u kuhinji obično radi desetak kuvara, koji služe petsto pedeset obroka za sve u palati od lakeja do kraljice, a često koriste bakarno posuđe koje datira još iz vladavine kralja Džordža IV. Svi će biti angažovani da bi pomogli u pripremama za kraljevsko venčanje, nekoliko dana pre 29. aprila. Iako je meni brižljivo čuvana tajna, na ranijim proslavama u palati viđali su se delikatesi poput dimljenog lososa na blinima od cvekle, terine od pačetine sa čatnijem od krušaka, prepeličja jaja sa usoljenim celerom i kozji sir sa karamelizovanim orasima i parmezanom. Za desert su planirani minjoni od crne, mlečne i bele čokolade, kao i krem od crvene narandže i malina.
Dodaje da će se sve proveravati dvaput ili triput kako bi se uverili da je „sve na mestu“.
- Prirpreme su uzbudljive, ali smo pomalo razočarani što nećemo videti venčanje - kaže kraljevska poslastičarka Ketrin Bojden. - Mi ćemo raditi, dok će svi ostali u zemlji gledati.
Prošle nedelje otkriveno je da je nekadašnja poslovna žena, a sada poslastičarka Fiona Kerns angažovana da napravi svadbenu tortu. To će biti tradicionalna voćna torta na više spratova, sa cvetnim ukrasima. Na njoj će biti i Vilijamovi i Kejtini inicijali, čiji će dizajn biti objavljen na dan venčanja.
- Ne mogu da verujem. Veoma sam uzbuđena, zastrašena i počastvovana, emocije su mi izmešane - izjavila je Fiona, čije su ukusne kreacije omiljene Polu Makartiniju, kao i Vilijamu i Kejt.
Pedesetšestogodišnja poslastičarka, koja živi u Lesterširu, kaže da je Kejt imala jasnu zamisao o tome kako bi torta trebalo da izgleda i „da je davala uputstva od početka.
- Tačno je znala šta želi i opisala nam je kakvi bi uticaji trebalo da se vide na torti - kaže Fiona. - Moraćemo da napravimo šesnaest različitih cvetova i lišće od šećerne mase da bismo prikazali „jezik cveća“, koji je kod viktorijanaca predstavljao popularan način slanja ljubavnih poruka.
U cvetove koje Fiona mora da napravi spada i turski karanfil, koji označava savršenstvo i galantnost. Vilijam je naručio još jednu tortu od čajnih kolačića i čokolade koju je voleo kao mali. Nju će, prema tajnom kraljevskom receptu, od hiljadu i sedamsto izdrobljenih čajnih kolačića i skoro osamnaest kilograma tamne čokolade, napraviti poznati proizvođač keksa „McVitie's“. Portparol ovog proizvođača izjavio je:
- Palata nam je dala recept i mi smo se zakleli na čuvanje tajne. Voleo bih da mogu da vam je odam, ali ovo je kraljevska tajna.
U međuvremenu, pripreme obezbeđenja koje će omogućiti da ovaj dan glatko protekne već su započele. Uzimajući u obzir mogućnost da bi venčanje mogli da prekinu nemiri, ali ne želeći da pravi „gvozdeni obruč“ oko prestonice, gradska policija planira da postavi interventne punktove na železničkim, autobuskim i metro-stanicama da bi mogla da privede potencijalno problematične osobe.
Piše: ROZALIND PAUEL
Slične Vesti
Pročitajte još
Došlo je do razvoda, Dijana je krivicu prebacila na mene, žao mi je što je sve tako ispalo
Dijana Đoković oca krivila za razvod
25/04/2024
Saznajte višeČitulja bez potpisa: Dan pred sahranu Bojane Janković u novinama osvanula misteriozna poruka
Čitulja za Bojanu Janković nije potpisana
25/04/2024
Saznajte višeVoditeljka Dnevnika decenijama je u braku sa svojim kolegom: Ovo je muž Milice Nedić
Muž Milice Nedić je ugledni novinar
25/04/2024
Saznajte višePreminuo Velibor Džarovski, nekrunisani kralj nameštaljki i menadžer najvećih jugoslovenskih zvezda
Velibor Džarovski preminuo u 75. godini
25/04/2024
Saznajte višeZoran Cvijanović postao deda! Ćerka Milena rodila devojčicu, beba dobila ime po baki
Zoran Cvijanović postao deda
25/04/2024
Saznajte višeNikad ne biste pogodili! Evo koliko Ekstra Nena zaista ima godina
Snežana Berić, poznatija kao Ekstra Nena, već decenijama je prisutna na muzičkoj sceni
25/04/2024
Saznajte više
Komentari (0)