Bakingemska palata: Pripreme za doček slavnih gostiju u raskošne državničke prostorije u kojima će se proslaviti kraljevsko venčanje Kejt Midlton i princa Vilijama

Bakingemska palata: Pripreme za doček slavnih gostiju u raskošne državničke prostorije u kojima će se proslaviti kraljevsko venčanje Kejt Midlton i princa Vilijama

Autor: | 21/04/2011

0

Za sve nas koji nemamo zlatnu ulaznicu za kraljevsko venčanje ovog meseca, neverovatne fotografije koje će bitiobjavljene na ovim stranciama pružaju nam fascinantan uvid u izuzetno okruženje koje će dočekati goste Bakingemske palate. Pošto će sa venčanja biti objavljeno samo nekoliko zvaničnih slika, ove fotografije su retka prilika da se zaviri u palatu koja će otvoriti vrata svojih devetnaest raskošnih državničkih soba posle službe u Vestminsterskoj opatiji.
- Ove sobe karakteriše izobilje - kaže Dženifer Skot, pomoćnik kustosa zaduženog za slike u kraljevskoj kolekciji. - Kad ih vide, ljudi će zaista pomisliti: 'Ovo je stvarno izuzetna palata'“.
Sve tri vojne službe u kojima je princ Vilijam služio - Pešadija, Kraljevska mornarica i RAF (Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo) - odigraće tog dana ključnu ulogu. Više od hiljadu veterana i vojnih muzičara ići će u koloni od Vestminsterske opatije do Bakingemske palate, dok će počasna garda koja će se sastojati od tri oficira i sto jednog pripadnika drugih činova iz Velške garde čekati povratak svadbene povorke u prednjem dvorištu palate. Vojnici iz sve tri službe, koji su odabrani ili zbog lične povezanosti sa princem ili zbog izuzetnog doprinosa u službi, stajaće duž puta dok mladenci budu napuštali opatiju.
Dok će se proslava širom zemlje odigravati na ulicama, po domovima i izvan palate, povlašćenih šest stotina zvanica prisustvovaće popodnevnom prijemu, a tri stotine najbližih rođaka i prijatelja prisustvovaće večeri i plesu, dok će svi cirkulisati i družiti se u palati, uživajući u umetničkim delima neprocenjive vrednosti i prelepo ukrašenim prostorijama.
- Zamislili smo prijem tako da se i domaćini i gosti kreću po palati - kaže Edvard Grifits, zamenik upravnika kraljevske palate. Među sobama koje će se koristiti za prijem biće “Beli” i “Plavi salon”, “Muzička soba” i “Kraljevska trpezarija”, kao i “Galerija slika”. Sve se nalaze u zapadnom krilu i obično u njima odsedaju samo šefovi država i zvaničnici. Ovo će biti prostor u kojem će se odigravati glavni deo prijema, a tu će biti izložena i torta koju će okruživati slike starih majstora, uključujući Kanaleta, Rembranta, Rubensa i Ticijana, čija je dela kraljevska porodica skupljala vekovima. Neke od slika donete su iz trezora Kraljevske kolekcije.
- Kad god je reč o nekoj važnoj prilici, postaramo se da budu izložene slike najvećih majstora i da ljudi vide Bakingemsku palatu u najboljem izdanju - kaže Dženifer. Dodaje da je za sve koji su studirali istoriju umetnosti, a među njima su i Vilijam i Kejt, koji su pohađali ovaj predmet na Univerzitetu “Sent Endrjuz" ulazak u ovu sobu pravi poklon i neverovatno iskustvo.
Naravno, u palati su tokom godina održavani mnogi veliki događaji, ali kraljica Viktorija, prva vladarka koja je ovde živela, od 1837. održala je najviše zabava.
- Ona je ovu palatu koristila za zabave i u njoj je održala mnoštvo balova - kaže Dženifer. - Tada shvatite koliko je ovo mesto posebno, magično i veoma bogato istorijom.
Zamenik upravnika Edvard i njegov tim zaduženi su za ukazivanje gostoprimstva gostima, ketering i održavanje palate. Godišnje se ugosti oko pedeset hiljada posetilaca na prijemima, večerama, ručkovima i baštenskim zabavama, pa je ovaj tim i više nego spreman za nastupajuće venčanje. Na dan venčanja biće prisutan neverovatno mali broj osoblja, od kuvara i lakeja do garderobera, koji će izvršavati sve zadatke, od otvaranja vrata do posluživanja hrane i pića. Edvard kaže da će se gostima služiti šampanjac i kanapei kako budu pristizali i da će im piće biti dosipano čitavog dana. Mladenci planiraju da do uveče piju samo gazirane sokove, ali će nazdraviti šampanjcem. Kraljičin glavni kuvar Mark Flanagan ne odaje nikakve tajne u vezi sa menijem za topla i hladna predjela koja će biti poslužena. Međutim, otkrio je da će biti pripremljena od najboljih namirnica u Britaniji, a mnoge će biti dopremljene iz kraljičinih vrtova i imanja. Ukusna predjela, koja će moći da se pojedu u dva zalogaja, osmisliće Mark i njegov tim od dvadeset jednog kuvara. „Želimo da ljudi pri odlasku kažu: 'Ovo je bilo izuzetno!'“, kaže Mark. Svakog dana u kuhinji obično radi desetak kuvara, koji služe petsto pedeset obroka za sve u palati od lakeja do kraljice, a često koriste bakarno posuđe koje datira još iz vladavine kralja Džordža IV. Svi će biti angažovani da bi pomogli u pripremama za kraljevsko venčanje, nekoliko dana pre 29. aprila. Iako je meni brižljivo čuvana tajna, na ranijim proslavama u palati viđali su se delikatesi poput dimljenog lososa na blinima od cvekle, terine od pačetine sa čatnijem od krušaka, prepeličja jaja sa usoljenim celerom i kozji sir sa karamelizovanim orasima i parmezanom. Za desert su planirani minjoni od crne, mlečne i bele čokolade, kao i krem od crvene narandže i malina.


- Kako se bude približavao trenutak posluženja, napetost će rasti - kaže Mark. - U svakoj prilici u kojoj se služe kanapei najvažnijii su detalji i priprema u poslednjem trenutku.
Dodaje da će se sve proveravati dvaput ili triput kako bi se uverili da je „sve na mestu“.
- Prirpreme su uzbudljive, ali smo pomalo razočarani što nećemo videti venčanje - kaže kraljevska poslastičarka Ketrin Bojden. - Mi ćemo raditi, dok će svi ostali u zemlji gledati.
Prošle nedelje otkriveno je da je nekadašnja poslovna žena, a sada poslastičarka Fiona Kerns angažovana da napravi svadbenu tortu. To će biti tradicionalna voćna torta na više spratova, sa cvetnim ukrasima. Na njoj će biti i Vilijamovi i Kejtini inicijali, čiji će dizajn biti objavljen na dan venčanja.
- Ne mogu da verujem. Veoma sam uzbuđena, zastrašena i počastvovana, emocije su mi izmešane - izjavila je Fiona, čije su ukusne kreacije omiljene Polu Makartiniju, kao i Vilijamu i Kejt.
Pedesetšestogodišnja poslastičarka, koja živi u Lesterširu, kaže da je Kejt imala jasnu zamisao o tome kako bi torta trebalo da izgleda i „da je davala uputstva od početka.
- Tačno je znala šta želi i opisala nam je kakvi bi uticaji trebalo da se vide na torti - kaže Fiona. - Moraćemo da napravimo šesnaest različitih cvetova i lišće od šećerne mase da bismo prikazali „jezik cveća“, koji je kod viktorijanaca predstavljao popularan način slanja ljubavnih poruka.
U cvetove koje Fiona mora da napravi spada i turski karanfil, koji označava savršenstvo i galantnost. Vilijam je naručio još jednu tortu od čajnih kolačića i čokolade koju je voleo kao mali. Nju će, prema tajnom kraljevskom receptu, od hiljadu i sedamsto izdrobljenih čajnih kolačića i skoro osamnaest kilograma tamne čokolade, napraviti poznati proizvođač keksa „McVitie's“. Portparol ovog proizvođača izjavio je:
- Palata nam je dala recept i mi smo se zakleli na čuvanje tajne. Voleo bih da mogu da vam je odam, ali ovo je kraljevska tajna.
U međuvremenu, pripreme obezbeđenja koje će omogućiti da ovaj dan glatko protekne već su započele. Uzimajući u obzir mogućnost da bi venčanje mogli da prekinu nemiri, ali ne želeći da pravi „gvozdeni obruč“ oko prestonice, gradska policija planira da postavi interventne punktove na železničkim, autobuskim i metro-stanicama da bi mogla da privede potencijalno problematične osobe.

Piše: ROZALIND PAUEL

 

 

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin